Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Juhokórejský prezident odporučil Severnej Kórei zváženie reforiem

Prezident I Mjong-bak. Foto: TASR/AP Photo

I Mjong-bak vyjadril svoje pripomienky v televíznom prejave.

Soul 15. augusta (TASR) - Juhokórejský prezident I Mjong-bak dnes vyhlásil, že Severná Kórea by mala čeliť realite a zvážiť "transformáciu". Dodal, že Soul bude zmeny u svojho severného suseda monitorovať.

Prezident svoje pripomienky zhrnul v televíznom prejave, ktorý vysielali pri príležitosti oslobodenia Kórey spod japonskej okupácie. Reagoval na známky toho, že nový severokórejský vodca Kim Čong-un môže mať v pláne vo svojej krajine uskutočniť reformy.

I Mjong-bak zároveň naliehal na Severnú Kóreu, aby rešpektovala rezolúcie OSN, ktorých cieľom je odradiť krajinu od jej jadrového programu.

Prezident I Mjong-bak pripomenul, že Severná a Južná Kórea súhlasili s denuklearizáciou Kórejského polostrova. Túto dohodu je potrebné striktne dodržiavať, pretože predstavuje aj medzinárodný záväzok pod patronátom Bezpečnostnej rady OSN. Zdôraznil, že na základe tohto dohovoru je Južná Kórea spolu s medzinárodným spoločenstvom pripravená a ochotná Severu pomôcť.

Vodca Severnej Kórey, ktorý zdedil moc po svojom otcovi po jeho náhlej smrti minulý rok v decembri, predstavuje o sebe na verejnosti iný obraz, než jeho otec. Údajne pripravuje ekonomické zmeny a reformu poľnohospodárstva. Krajina ani pri dobrej úrode totiž nedokáže uživiť svojich obyvateľov. Čínske štátne médiá priniesli v júli správu, že Kim Čong-un sa v rozhovore s čínskym predstaviteľom zmienil o svojom pláne rozvíjať ekonomiku krajiny. Už odvolal vysokopostaveného generála, ktorý údajne namietal proti chystaným zmenám.