Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Juncker: Odchod Grécka z eurozóny je zvládnuteľný, nie však želateľný

Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP

Grécko zatiaľ prežíva vďaka finančnej pomoci od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu, s každou ďalšou tranžou sú však problémy pre pomalé plnenie dohodnutých podmienok.

Berlín 7. augusta (TASR) - Prípadný odchod Grécka z eurozóny "je zvládnuteľný", nie však "želateľný". Povedal to v pondelok (6. 8.) pre nemeckú televíznu stanicu WDR luxemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Juncker, ktorý je zároveň aj šéfom Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, pre WDR uviedol, že takýto krok by so sebou niesol obrovské riziká, najmä pre Grékov. Neskôr však dodal, že "z dnešného pohľadu je to zvládnuteľná záležitosť".

Grécko zatiaľ prežíva vďaka finančnej pomoci od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF), s každou ďalšou tranžou sú však problémy pre pomalé plnenie dohodnutých podmienok.

Práve táto situácia zvyšuje očakávania, že Grécko bude musieť z eurozóny odísť. Mnohí analytici však varujú, že takýto krok by grécku ekonomiku na niekoľko rokov paralyzoval, na trhoch vyvolal paniku a spôsobil tak obrovské problémy aj ďalším zadlženým krajinám.