Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Kiska vymenuje Pellegriniho za premiéra a akceptuje jeho návrh vlády

Prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR/Martin Baumann

Prezident upozornil, že nová vláda musí získať dôveru parlamentu, ale aj verejnosti.

Bratislava 21. marca (Teraz.sk/TASR) - Prezident SR Andrej Kiska vymenuje vo štvrtok 22. marca Petra Pellegriniho za predsedu vlády. "Následne akceptujem jeho návrh na zloženie vlády," povedal Kiska. Svoje rozhodnutie oznámil potom, ako v priebehu dňa absolvoval debaty s novými členmi kabinetu.

"Pred tromi týždňami, v čase, keď sa rozpadala vláda, som verejne prisľúbil, že som pripravený previesť krajinu politickou krízou," pripomenul prezident a dodal, že svoje právomoci využil na hranici ústavných možností.


Po tom, čo prvý návrh Petra Pellegriniho zamietol, dnes absolvoval rozhovory s piatimi členmi novonavrhnutého zloženia kabinetu, ktorí by mali obsadiť posty, na ktorých prebieha výmena.



"Na základe týchto rozhovorov som sa rozhodol, že zajtra pána Pellegriniho vymenujem za predsedu vlády a následne jeho návrh na zloženie vlády akceptujem. S jej zložením nie som spokojný na sto percent," povedal prezident. Zdôraznil, že Slovensko je parlamentnou demokraciou a on je rozhodnutý rešpektovať ústavu a ústavné zvyklosti.

Pripomenul, že P. Pellegrini mu podpismi poslancov dokladoval väčšinovú podporu svojej vláde. "Žiaden iný politik ma o inej väčšine v parlamente neinformoval," uviedol prezident s tým, že nová vláda sa bude musieť uchádzať najskôr o dôveru v parlamente a následne o dôveru občanov SR. "V súčasnej atmosfére to bude ťažká úloha. Verím, že si túto zodpovednosť uvedomuje každý minister a ministerka. Ako prezident budem dbať na to, aby na túto zodpovednosť nemohli ani na chvíľu zabudnúť," dodal.

V porovnaní so súčasnou vládou dôjde okrem postu premiéra k zmene vo funkciách podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorú bude zastávať Richard Raši (Smer-SD), ministrom vnútra bude Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) a spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).