Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Klamať sa neoplatí, lepšie a zdravšie je hovoriť pravdu

Ilustračné foto Foto: msn.com

Povedať pravdu by mohlo prospieť nášmu zdraviu.

Bratislava 7. augusta (TERAZ.sk) - Poctivosť môže posilniť vaše zdravie, naznačujú štúdia. Vedci zistili, že menej klamstiev prospieva ľuďom fyzicky aj psychicky.

Počas desiatich týždňov sa podrobilo detektoru lži 110 osôb vo veku 18-71 rokov. Každý týždeň testovali hlavné a vedľajšie klamstvá, ktoré osoby hovorili, povedala hlavná autorka myšlienky Anita Kelly, ktorá je profesorkou psychológie na univerzite v Notre Dame v Indiane. Výsledky predstavila na výročnom stretnutí Americkej psychologickej asociácie, ktoré skončilo v nedeľu.

„Keď respondenti klamali, ich zdravie sa zhoršilo,“ hovorí Kelly. „Keď klamali menej, ich zdravotný stav sa zlepšil.“

Polovica účastníkov dostala pokyn: „Všetci sa musíte zdržať akejkoľvek lži pre akúkoľvek príčinu. Môžete vynechať pravdu, odmietnuť odpovedať na otázky a udržať tajomstvo, ale nemôžete povedať nič, čo viete, že nie je pravda.“ Ďalšia polovica opýtaných nedostala takéto pokyny.

V priebehu sledovaného obdobia bol vzťah medzi menším klamaním a zdravím výrazne lepší pre skupinu bez klamstiev. Keď povedali tri menšie klamstvá, než tomu bolo v iných týždňoch, tak mali napríklad menej duševných a fyzických problémov. Medzi duševné zahrnuli respondenti pocit napätia alebo melanchólie, z fyzických to boli bolesti v krku a bolesti hlavy.

Linda Stroh, emeritná profesorka organizačného správania na Loyola University v Chicagu, hovorí, že nálezy sú v súlade s jej vlastným výskumom na dôvere. "Keď zistíte, že vám neklamú, budete mať menej stresu," hovorí. "Byť v rozpore veľmi pridáva nadmerné množstvo stresu do vášho života."

Výskum dokazuje, že Američania povedia priemerne 11 klamstiev za týždeň. Kelly hovorí, že skupina bez klamstiev klesla až na jednu lož za týždeň. U oboch skupín, keď účastníci klamali menej v priebehu jedného týždňa, sa fyzické a duševné zdravie výrazne zlepšilo v danom týždni.

"Je to určite úctyhodný cieľ, aby ľudia boli úprimnejší a skutočnejší a komunikovali s ostatnými poctivo," hovorí psychológ Robert Feldman z University of Massachusetts, Amherst. "To by bolo v konečnom dôsledku prínosom. Som trochu skeptický, že to robí z nás zdravších, ale mohlo by nás to urobiť zdravších, čo sa týka psychologickej roviny."

Informácie pochádzajú zo stránky www.msn.com