Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Kolekciu zvierat v bojnickej zoo rozšírila táto nebezpečná samica

Na snímke kazuár veľkoprilbý (Casuarius casuarius) Foto: TASR/AP Photo

Jedálniček kazuára pozostáva predovšetkým z ovocných plodov, nepohrdne ani živočíšnou zložkou v podobe hmyzu a drobných stavovcov či zdochlín.

Bojnice 22. novembra (TASR) - Kolekciu zvierat v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach obohatila samica kazuára veľkoprilbého. Vtáka, ktorý je považovaný za najnebezpečnejšieho na zemi, priviezli do Bojníc z belgickej Zoo Planckendael, informovala hovorkyňa bojnickej zoologickej záhrady Simona Kubičková.

Kazuáre sú veľké nelietavé vtáky, rozšírené na ostrove Nová Guinea a na malom území v severnej Austrálii. "Sú považované za najnebezpečnejšie vtáky na zemi, jeden z ich troch prstov na nohe skrýva veľmi ostrý pazúr. Napriek svojej povesti ide o pomerne plaché jedince," priblížila Kubičková.

Jedálniček kazuára pozostáva predovšetkým z ovocných plodov, nepohrdne ani živočíšnou zložkou v podobe hmyzu a drobných stavovcov či zdochlín.

"Kazuára u nás chováme od roku 1999. Samec Robo je historicky prvým úspešne odchovaným mláďaťom v českých a slovenských zoo," ozrejmil zoológ Michal Sloviak.

Z chovateľského hľadiska je u tohto druhu podľa neho najnáročnejším momentom spájanie zvierat, každý kazuár je totiž povahovo iný. "Samica je na rozdiel od Roba povahovo veľmi pokojná, a dobre sa s ňou manipuluje," dodal.

Zviera si zatiaľ zvyká na nové prostredie, návštevníci ho však už môžu vidieť v expozícii.