Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Laššáková je s rozpočtom spokojná, financie pôjdu najmä na valorizáciu

Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková. Foto: TASR/Milan Kapusta

Zdroje, ktoré rezort dostal navyše, podľa jej slov pôjdu najmä na valorizáciu platov.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Peňazí nikdy nie je dosť, celkovo je však ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) s návrhom rozpočtu na rok 2020 spokojná. Povedala to po pondelkovom rokovaní vlády, ktorá návrh po prerokovaní tripartitou schválila.

"Každý minister sa snažil pre svoj rezort vylobovať čo najväčší rozpočet. Keďže peňazí nikdy nie je dosť a ani ich nebolo, ani nebude, všetci máme ešte istú dávku nespokojnosti," povedala Laššáková s tým, že potrebné veci budú vedieť z rozpočtu vykryť.

Zdroje, ktoré rezort dostal navyše, podľa jej slov pôjdu najmä na valorizáciu platov. "Ďalšie zdroje musíme vyčleniť na nový zákon o dofinancovaní cirkví," doplnila s tým, že istú časť rozpočtu zhltne aj zrušenie koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov. Laššáková je však celkovo s rozpočtom podľa svojich slov spokojná.

Ministerstvo kultúry by malo v roku 2020 hospodáriť s rozpočtom 291 miliónov eur. Oproti schválenému tohtoročnému rozpočtu tak má dôjsť k nárastu o 35,9 milióna eur, teda o 14,1 percenta. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, predloženého sociálnym partnerom na rokovanie tripartity.

Kapitálové výdavky sú očakávané v hodnote 9,36 milióna eur, čo predstavuje pokles o 680.000 eur. V rámci kapitálových výdavkov je rozpočtovaný kapitálový transfer tri milióny eur pre RTVS, milión eur na dotačný systém pre program Obnovme si svoj dom a 0,7 milióna eur pre Fond na podporu umenia.

Objem prostriedkov rozpočtovaný pre cirkvi a náboženské spoločnosti je na rok 2020 plánovaný na úrovni 51,6 milióna eur, a teda zvýšený o 9,12 milióna eur. Dôvodom je zapracovanie valorizácie platov duchovných a finančných prostriedkov na podporu činnosti cirkví a náboženských spoločností.