Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Lavrov: Rusko nepotrebuje sprostredkovateľov v roztržke s Ukrajinou

Na archívnej snímke Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl.

Moskva 27. novembra (TASR) - Rusko nevidí dôvod žiadať o sprostredkovanie riešenia roztržky s Ukrajinou v súvislosti s nedeľným incidentom v Kerčskom prielive. Uviedol to v utorok v Paríži ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Informovala o tom agentúra AP.

Lavrov tak reagoval na slová nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa, ktorý naznačil, že Rusko a Ukrajina by mohli na urovnaní následkov incidentu a znížení napätia spolupracovať s Nemeckom a Francúzskom.

Ruský šéf diplomacie taktiež dodal, že západní podporovatelia Ukrajiny by mali krajine vyslať "jasný signál", aby Kyjev prestal s podobnými "provokáciami".

Lavrov vystúpil po stretnutí s francúzskym ministrom zahraničných vecí Jeanom-Yvom Le Drianom, ktorý podľa agentúry zmierňoval kritiku Ruska za zajatie ukrajinských plavidiel aj s ich posádkou.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii na tieto udalosti ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva.