Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

M. Feik: Bezpečnosť a kvalitu potravín máme pod kontrolou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Agrorezort podľa neho dlhodobo upozorňuje, že nie je jedno, odkiaľ potraviny pochádzajú. Slovensko sa vďaka prísnej veterinárnej a potravinovej kontrole vyhýba potravinovým škandálom.

Bratislava 6. marca (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR víta poslaneckú novelu z dielne poslankyne Evy Antošovej (SNS), ktorá má zaviesť povinnosť uvádzať na jedálnych lístkoch krajinu pôvodu mäsa. Informoval o tom Michal Feik z MPRV SR.

Agrorezort podľa neho dlhodobo upozorňuje, že nie je jedno, odkiaľ potraviny pochádzajú. Slovensko sa vďaka prísnej veterinárnej a potravinovej kontrole vyhýba potravinovým škandálom.



"Bezpečnosť a kvalitu potravín máme kompletne pod kontrolou na všetkých úrovniach - od farmy až na stôl. Zdôrazňujeme tiež, že z čím väčšej diaľky potraviny cestujú, tým väčšiu uhlíkovú stopu zanechávajú. Podpora lokálnych potravín je aj v záujme spotrebiteľov, pretože sú čerstvejšie, nemusia obsahovať zbytočné konzervanty, farbivá či iné umelé prísady. V prípade mäsa je tiež podstatný rozdiel medzi chladeným a mrazeným," zdôraznil Feik.

Upozornil, že podľa reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre MPRV SR vypracovala Agentúra A.K.O., je krajina pôvodu mäsa dôležitá pre 57,3 % spotrebiteľov, čo je úplne najviac spomedzi všetkých druhov potravín. Až 42,1 % respondentov uvádza ako dôvod preferencie slovenských potravín prísnejšiu kontrolu potravín (42,1 %) a čerstvosť (39 %).

"Ak bude na jedálnom lístku uvedená krajina pôvodu mäsa, predpokladáme, že sa spotrebiteľ bude viac orientovať na mäso s krajinou pôvodu Slovensko," dodal Feik.

Koaličná strana SNS plánuje na najbližšiu schôdzu parlamentu, ktorá sa začne 26. marca, predložiť päť noviel zákonov, ktoré majú byť v prospech občanov. Chce navrhnúť zníženie viacerých daní či zaviesť povinnosť uvádzať pôvod mäsa aj v reštauračných a stravovacích zariadeniach.