Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

M. Pompeo: USA chcú posilniť vzťahy so Slovenskom v obrane aj obchode

Na snímke minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo hovorí počas tlačovej konferencie s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR 12. februára 2019 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Pompeovu utorkovú návštevu Slovenska označil Lajčák za úspešnú.

Bratislava 12. februára (TASR) - Na Slovensku je obrovský ekonomický potenciál, ktorý by chceli Spojené štáty americké využiť. Po rokovaní so slovenským ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD) to vyhlásil americký šéf diplomacie Mike Pompeo. Naznačil tiež ďalší rozvoj vzťahov v oblasti obrany.

"Slovensko a USA v súčasnosti vyjednávajú dohodu o spolupráci v oblasti obrany, ktorá by využila plány európskej obrannej iniciatívy na zlepšenie slovenskej infraštruktúry aj na posilnenie vojenských vzťahov medzi našimi národmi," informoval Pompeo.

Americký minister tiež ocenil záväzok Slovenska zvýšiť výdavky na obranu a nákup vojenskej techniky z USA. "Tieto kroky znižujú závislosť Slovenska od starej sovietskej techniky a otvárajú dvere ďalšej obrannej spolupráci s USA," poznamenal.

Pompeo je presvedčený, že Slovensko a USA majú v oblasti obrany spoločné priority. "Slovenská historická skúsenosť so sovietskou dominanciou, poloha v strednej Európe a demokracia umožňujú vašej krajine špeciálne porozumieť agresívnej úlohe, ktorú Rusko v tomto regióne zohráva," konštatoval americký šéf diplomacie.

Pompeovu utorkovú návštevu Slovenska označil Lajčák za úspešnú. Zdôraznil, že aj keď ide o prvú návštevu ministra zahraničných vecí USA po 20 rokoch, dialóg medzi Slovenskom a USA je veľmi kvalitný a realizuje sa inými cestami. "USA sú hrdé, že mohli byť súčasťou úspechu tejto krajiny cez podporu politickej transformácie, ekonomického rozvoja, otvorenia trhu a, samozrejme, spolupráce v oblasti obrany v NATO," uzavrel Pompeo.