Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Matovič: Gašpar je najväčšou prekážkou nezávislého vyšetrenia vraždy

Na archívnej snímke Igor Matovič. Foto: TASR Martin Baumann

Igor Matovič poukázal na nepravdivé tvrdenie Tibora Gašpara, že šéf Národnej protikorupčnej jednotky (NPKJ) Róbert Krajmer na mieste činu vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky vôbec nebol.

Bratislava 6. marca (TASR) - Policajný prezident Tibor Gašpar je najväčšou prekážkou nezávislého vyšetrenia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý poukázal na nepravdivé tvrdenie Gašpara, že šéf Národnej protikorupčnej jednotky (NPKJ) Róbert Krajmer na mieste činu vraždy vôbec nebol.

Matovič na tlačovej konferencii pustil video so zábermi televízie Joj, na ktorom je vidieť, ako Krajmer vchádza do dvora rodinného domu, kde našli telá zavraždených. "Samotní členovia vyšetrovacieho tímu sú zhrození z Gašparových slov, že nebol ani len vo dvore. Jeden z nich mi poslal link s komentárom, že Krajmer priamo na mieste činu zasahoval do vyšetrovania a že boli zhrození, čo tam vôbec robí, lebo podľa nich Krajmer nikdy nechodí k vraždám. To je v príkrom rozpore s tým, čo hovoril Gašpar," povedal Matovič.

Šéf Obyčajných po tomto dôkaze verí, že Gašpar podá demisiu. "Ján Kuciak ležal kvôli svojim článkom hlboko v žalúdku švagrovi Tibora Gašpara a majiteľovi súkromnej bezpečnostnej služby Bonul Miroslavovi Bödörovi. Gašpar sa môže hanbiť. Hovorí, že útočíme na policajtov a on ich chráni. Policajtov necháme pracovať, ale nie vás. Kvôli vám a vašej pravej ruke Krajmerovi ľudia nedôverujú polícii," odkázal Matovič Gašparovi.

Policajné prezídium už spresnilo skoršie Gašparovo tvrdenie s tým, že Krajmer bol na mieste činu v plnom rozsahu a plnil úlohy súvisiace s objasňovaním tohto trestného činu. "Prezident Policajného zboru v čase svojho vyjadrenia nemal podrobnú informáciu o pohybe riaditeľa NPKJ na mieste činu a vychádzal z fotografie z miesta činu, ktorá bola zverejnená v médiách," informovala TASR polícia.

Krajmer prišiel podľa nej na miesto činu asi po desiatich hodinách od objavenia tiel aj spoločne s riaditeľom NAKA Petrom Hraškom na jednom služobnom aute. "Pričom plnil úlohy na pokyn riaditeľa NAKA. Nevidíme dôvod podrobne informovať o prítomnosti a pohybe funkcionára NAKA na mieste činu, ktorý NAKA vyšetruje," uviedlo prezídium.

Matovič sa domnieva, že dnešné stanovisko policajného prezídia súvisí so zistením polície, že pripravoval túto tlačovú konferenciu. Matovič je totiž presvedčený, že Gašpar od začiatku veľmi dobre vedel, že Krajmer na mieste činu bol a vedome nehovoril pravdu. "Vyšli s pravdou von, lebo videli, že sme si ohlásili tlačovku," dodal.

Krajmer v súvislosti s medializovanými informáciami poslancov Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) a Igora Matoviča podáva trestné oznámenie za ohováranie a žalobu na ochranu osobnosti. V nedeľnej (4.3.) diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 vyslovila poslankyňa Ďuriš Nicholsonová podozrenie týkajúce sa prítomnosti šéfa protikorupčnej jednotky NAKA na mieste vraždy novinára Kuciaka a jeho partnerky, hoci prípad nespadá pod jeho pôsobnosť. "Bol tam zametať stopy?" pýtala sa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

OĽaNO na pondelkovej (5.3.) tlačovej konferencii v parlamente kritizovalo Krajmerovu prítomnosť na mieste vraždy Kuciaka. Podľa hnutia tam nemal čo hľadať. "Otázka stojí, odkiaľ pán Krajmer vedel o Talianoch, a keď teda minister vnútra neklamal, mohol jedine Jána Kuciaka odpočúvať, aby zistili, či im náhodou nejde po krku," uviedol Matovič, podľa ktorého je druhou možnosťou, že Krajmer vie o páchateľoch vraždy a bol na mieste činu zametať stopy.

Prezídium Policajného zboru tieto informácie o Krajmerovi považuje za spochybňovanie práce, praktických skúseností, odbornosti a osobný útok na dlhoročného policajta, ktorého jednotka sa podieľa aj na objasňovaní dvojnásobnej vraždy.