Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Menový fond varuje pred negatívnym vplyvom obchodných konfliktov

Ilustračné foto Foto: business-standard.com

Správa Medzinárodného menového fondu požaduje oživenie úsilia o liberalizáciu a modernizáciu multilaterálneho obchodného systému.

Washington 17. júla (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) uviedol, že je potrebná ďalšia práca na zníženie globálnych obchodných nerovnováh uprostred zvyšovania napätia. Fond takisto opäť varoval, že obchodné konflikty majú negatívny vplyv na globálnu ekonomiku.

"Je nutné, aby sa všetky krajiny vyhýbali politikám, ktoré narušujú obchod," uviedol MMF vo svojej výročnej správe External Sector Report. Podľa fondu je vzhľadom na eskaláciu obchodných napätí potrebné urgentne obmedziť pretrvávajúce nadmerné nerovnováhy.

"Krajiny by sa mali zdržať použitia ciel zameraných na bilaterálne obchodné bilancie, pretože sú nákladné pre globálny obchod, investície a rast a vo všeobecnosti nie sú účinné pri znižovaní externých nerovnováh," uvádza sa v správe MMF.

"Obchodné riziká sú rizikom číslo jedna pre globálnu ekonomiku," uviedla v júni hlavná ekonómka MMF Gita Gopinathová. Zníženie obchodných napätí by podľa nej výrazne pomohlo globálnej ekonomike.

Správa MMF požaduje oživenie úsilia o liberalizáciu a modernizáciu multilaterálneho obchodného systému.

MMF naposledy v apríli znížil prognózu rastu globálnej ekonomiky z dôvodu zhoršenia vyhliadok väčšiny veľkých rozvinutých ekonomík a negatívneho vplyvu obchodných sporov. V tomto roku počíta s expanziou o 3,3 %.