Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Mokys je podľa I. Radičovej škandál naprieč politickým spektrom

Na snímke predsedníčka vlády SR Iveta Radičová sa prišla rozlúčiť do volebnej centrály politickej strany Most-Híd. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Vo februári podala Radičová v tejto veci trestné oznámenie, polícia pred niekoľkými dňami začala trestné stíhanie pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Bratislava 17. marca (TASR) - Mobilný komunikačný systém (Mokys) je podľa premiérky Ivety Radičovej škandál naprieč politickým spektrom. Tender na ministerstve obrany, ktorý doteraz stál 250 miliónov eur, Radičová nazvala King Kongom a nie Gorilou. Informovalo o tom dnešné vydanie denníka Sme.

Vo februári podala Radičová v tejto veci trestné oznámenie, polícia pred niekoľkými dňami začala trestné stíhanie pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku. Podľa premiérky bol podozrivý už výber víťaza súťaže v roku 2005 za ministra obrany Juraja Lišku (SDKÚ-DS). Komisia na poslednú chvíľu zmenila podmienky a vyžiadala si dodanie logistickej podpory. Na základe toho firma Bae Systems vyhrala, hoci druhý uchádzač dal o miliardu korún lacnejšiu ponuku. "Nebolo dodané nič," uviedla pre denník Radičová.

Podozrivé dodatky a vyplácanie faktúr malo pokračovať aj za ministra Martina Fedora (SDKÚ-DS), Františka Kašického (Smer-SD) a Jaroslava Bašku (Smer-SD). Všetci bývalí ministri podozrenia odmietajú.

Podľa exministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) je Mokys "jedno veľké nešťastie". "Profitovali z toho všetky politické strany," dodal Galko pre Sme. Ako minister časť projektu zastavil a platby následne zastavila aj Radičová.