Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Moody's: Dolár zostáva dominantnou rezervnou menou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezervné meny musia byť stabilné a predpokladá sa, že si zachovajú relatívnu hodnotu v priebehu ekonomických cyklov a časoch volatility cien aktív.

Londýn 12. septembra (TASR) - Americký dolár zostane v dohľadnom čase dominantnou globálnou rezervnou menou aj napriek tomu, že sa postupne presadzujú alternatívy, ako je čínsky jüan, tvrdí ratingová agentúra Moody's Investors Service.

Úloha dolára bude naďalej dôležitým faktorom pri hodnotení úverovej bonity USA, uvádza sa v správe Moody's o rezervných menách.

"Transparentnosť finančných trhov USA rovnako ako stabilita a predvídateľnosť menovej politiky USA posilňujú postavenie bezpečného prístavu, ktoré má americký dolár," uviedol predstaviteľ Moody's a spoluautor správy Colin Ellis.

Rezervné meny musia byť stabilné a predpokladá, že si zachovajú relatívnu hodnotu v priebehu ekonomických cyklov a časoch volatility cien aktív. Štáty, ktoré emitujú rezervné meny, majú väčšiu likviditu a lepší prístup ku kapitálu. Musia sa však tiež vyrovnať s obchodnými dôsledkami mimoriadne vysokého dopytu po ich peniazoch.

Zloženie globálnych devízových rezerv sa počas uplynulých 10 rokov príliš nezmenilo. Podiel dolára na globálnych rezervách aktuálne predstavuje 63 %. Na druhom mieste je euro s podielom 20 %. Budúci dopyt po eure bude podľa Moody's závisieť od sily európskych inštitúcií a mechanizmov na znižovanie rizík.