Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

MS: Výhru Iránu sledovalo po 40 rokoch z tribún vyše 3500 žien

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ženy mali zákaz vstupu na štadión od islamskej revolúcie. Už v minulosti sa mnohé falošne maskovali a prezliekali za mužov, aby sa mohli dostať na zápasy národného tímu.

Teherán 10. októbra (TASR) - Prvýkrát po takmer 40 rokoch sa ženy v Iráne zúčastnili zápasu mužskej reprezentácie. Stalo sa tak v stretnutí kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá sveta v roku 2022 proti Kambodži (14:0). Podľa správ z tamojších médií bolo vo štvrtok na štadióne Azadi v Teheráne viac ako 3500 žien.

Ženy mali zákaz vstupu na štadión od islamskej revolúcie. Už v minulosti sa mnohé falošne maskovali a prezliekali za mužov, aby sa mohli dostať na zápasy národného tímu. V septembri sa jedna z fanúšičiek upálila pred možným trestom, ktorý jej hrozil za porušenie zákona.

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino už v predstihu informoval tamojších predstaviteľov, že ak nezrušia zákony diskriminujúce ženy zákazom návštev futbalových zápasov, tak navrhne vylúčenie Iránu z kvalifikácie. Informovala agentúra DPA.