Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Trump hovoril s Kimom 50 minút, ohlásil obnovenie jadrových rokovaní

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Donald Trump sa po zvítaní s Kimom stal zároveň prvým lídrom Spojených štátov, ktorý vstúpil na územie Severnej Kórey.

Pchanmundžom 30. júna (TASR) - Po skončení 50-minutových rozhovorov v demilitarizovanej zóne - v tzv. "Dome slobody" v dedine Pchanmundžom na juhokórejskej strane - odprevadil americký prezident Donald Trump severokórejského vodcu Kim Čong-una späť k betónovej línii, vyznačujúcej hranicu medzi oboma Kóreami.

"Mali sme s predsedom Kimom veľmi dobré stretnutie. Toto je veľmi slávny, historický deň," povedal Trump.

Na brífingu po rozhovoroch za zatvorenými dverami s Kimom šéf Bieleho domu novinárom povedal, že Spojené štáty a Severná Kórea určili tímy, ktorých úlohou bude obnoviť v priebehu niekoľkých týždňov jadrové rokovania medzi oboma krajinami.

Trump uviedol, že dúfa, že KĽDR a USA dokážu dospieť ku komplexnej dohode, avšak zdôraznil, že rýchlosť v tomto prípade nie je to najpodstatnejšie. "Nesnažíme sa o rýchlosť. Snažíme sa, aby to urobili správne," zdôraznil.

Americké sankcie voči Severnej Kórei zostávajú po nedeľných rozhovoroch Trumpa s Kim Čong-unom aj naďalej v platnosti. V rámci obnovených americko-severokórejských rokovaní sa však môžu obmedziť, vysvetlil prezident Spojených štátov.

Po rozlúčke s Kimom Trump novinárom povedal, že na nedeľných rozhovoroch pozval Kima do Bieleho domu, kam môže zavítať, kedykoľvek sa tak rozhodne. Doplnil, že toto svoje pozvanie, "samozrejme, ešte spresní", a "niekedy" sa Kimova návšteva vo Washingtone uskutoční.

Trump: Chcem pozvať Kim Čong-una do Bieleho domu



Americký prezident Donald Trump sa severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi vyznal, že je "hrdý" na to, že mohol prekročiť hranicu rozdeľujúcu územie Severnej a Južnej Kórey.

"Som hrdý, že som prekročil túto líniu," uviedol, keď si obaja politici po podaní rúk v demilitarizovanej zóne sadli v nedeľu k rozhovorom. Ich stretnutie bolo zorganizované síce narýchlo, avšak stalo sa historickým, analyzuje agentúra AFP.

Kim vyhlásil, že jeho "skvelý" vzťah s prezidentom USA Donaldom Trumpom umožní týmto dvom bývalým dlhoročným nepriateľom prekonať prekážky, čo sa týka aj momentálne uviaznutých jadrových rozhovorov.

"Som presvedčený, že náš vzťah nám umožní prekonať bariéry, ktoré tu aktuálne sú," povedal Kim v rámci rozhovorov v demilitarizovanej zóne. Dodal, že práve ich dobré vzťahy umožnili doslova "cez noc", aby sa toto historické stretnutie v hraničnom pásme oboch Kóreí uskutočnilo.

Trump novinárom zároveň povedal, že severokórejského vodcu Kim Čong-una chce pozvať do Washingtonu. "Chcel by som ho hneď teraz pozvať do Bieleho domu," uviedol americký prezident. Obaja štátnici sa v nedeľu stretli po tretí raz - prvýkrát to bolo vlani na summite v Singapure a druhý raz v marci tohto roku vo vietnamskom Hanoji, keď sa ich schôdzka skončila bez dosiahnutia dohody.

Trump si v demilitarizovanej zóne podal ruku s Kim Čong-unom


Americký prezident Donald Trump si v nedeľu v demilitarizovanej zóne na medzikórejskej hranici podal ruku so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, informujú svetové tlačové agentúry.

Trump sa po zvítaní s Kimom stal zároveň prvým lídrom Spojených štátov, ktorý vstúpil na územie Severnej Kórey.

Kim uviedol, že krátky pobyt prezidenta Donalda Trumpa na severokórejskom území zlepšuje vzťahy medzi ich krajinami.

Trump vyzdvihol svoje "skvelé priateľstvo" s Kim Čong-unom a povedal, že má skvelý pocit z toho, že je prvým prezidentom USA, ktorý vstúpil do Severnej Kórey. Kim Trumpa za to pochválil a tento jeho čin nazval odvážnym a odhodlaným, približuje agentúra AP.

Mun Če-in: Trump sa stretne s Kimom v demilitarizovanej zóne



Americký prezident Donald Trump sa stretne v nedeľu so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v demilitarizovanej zóne medzi Južnou Kóreou a Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR). Potvrdil to juhokórejský prezident Mun Če-in a aj samotný Trump po bilaterálnom rokovaní v Soule.

"Lídri USA a Severnej Kórey si podajú ruky za mier v Pchanmundžome, symbole rozdelenia," povedal Mun na tlačovej konferencii s odkazom na pohraničnú dedinu v demilitarizovanej zóne.

Trump podľa agentúry AFP uviedol, že sa na stretnutie s Kimom veľmi teší, aj keď si iba rýchlo podajú ruky a pozdravia sa. "Je to len krok a zrejme krok správnym smerom," dodal s tým, že sa medzi nimi "vyvinul veľmi dobrý vzťah".

Taktiež podotkol, že je ešte dlhá cesta k dosiahnutiu dohody, ktorá by ukončila jadrový program Severnej Kórey výmenou za zrušenie sankcií a trvalý mier na Kórejskom polostrove. Uviedol, že má "veľa času" a s uzavretím dohody sa "vôbec nenáhli".

Mun povedal, že do demilitarizovanej zóny pôjde tiež, ale pozornosť bude upretá na stretnutie Trumpa s Kimom. Ako ďalej uviedol, k "dialógu" so severokórejským vodcom on sám pristúpi neskôr. Pokračujúci dialóg je veľmi praktická a jediná metóda, ako dosiahnuť mier na Kórejskom polostrove, dodal juhokórejský prezident.

Americký prezident v sobotu počas summitu krajín skupiny G20 v japonskej Osake na Twitteri napísal, že "ak vodca Severnej Kórey Kim bude chcieť, stretnem sa s ním na hranici v demilitarizovanej zóne, len aby som mu potriasol rukou a pozdravil ho".

Severná Kórea označila jeho návrh za "veľmi zaujímavý".

Historicky prvý summit lídrov USA a KĽDR sa konal 12. júna 2018 v Singapure. Trump a Kim sa na ňom zaviazali, že sa budú spoločne usilovať o "úplnú denuklearizáciu", teda odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Odvtedy sa však nedokázali dohodnúť na tom, akými konkrétnymi opatreniami všeobecne formulovaný prísľub naplniť.

Druhý summit Trump - Kim sa konal 27. a 28. februára 2019 vo vietnamskom Hanoji, skončil sa však predčasne a bez dohody. Obaja lídri sa nedokázali dohodnúť na tom, aké kroky by mala KĽDR prijať výmenou za zmiernenie amerických sankcií. Každý pritom pripísal zodpovednosť za neúspech summitu druhej strane.

Po neúspešnej hanojskej schôdzke sa napätie medzi Pchjongjangom a Washingtonom vyostrilo a k oficiálnym rokovaniam medzi nimi odvtedy nedošlo. Nádeje na obnovenie rozhovorov sa podľa AP zvýšili po nedávnej výmene listov a následných komplimentov medzi Trumpom a Kimom. O obsahu listov nie je nič známe.

Trump o možnej schôdzke s Kimom: Domnievam sa, že sa chcú stretnúť



Americký prezident Donald Trump sa domnieva, že Severná Kórea si praje stretnutie s ním. Vyjadril sa tak deň po tom, ako vyzval severokórejského vodcu Kim Čong-una na schôdzku v demilitarizovanej zóne medzi Južnou Kóreou a Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR). Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

"Domnievam sa, že sa chcú stretnúť,"
povedal v Soule popredným juhokórejským podnikateľom pred svojou cestou do demilitarizovanej zóny. Konštatoval, že detaily sa stále dolaďujú a sprevádzať ho bude juhokórejský prezident Mun Če-in, s ktorým mal na programe ešte oficiálne rokovanie. "Uvidíme, čo sa stane," dodal.