Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Muž, ktorý v roku 2018 vrazil autom do ľudí, dostal doživotie

Na archívnej snímke obrnené policajné auto, v ktorom pravdepodobne je Salih Khater, odchádza zo súdu 20. augusta 2018 v Londýne. Foto: TASR/AP

Sudkyňa Maura McGowanová vyhlásila, že Salih Khater si musí za svoj čin z augusta 2018, pri ktorom utrpeli zranenia traja ľudia, odpykať minimálne 15 rokov.

Londýn 14. októbra (TASR) - Muža, ktorý automobilom vrazil do niekoľkých ľudí pred budovou britského parlamentu so zámerom "zabiť toľkých, koľko je len možné", odsúdili na doživotie za pokus o vraždu.

Počas pojednávania na Ústrednom kriminálnom súde v Londýne sudkyňa Maura McGowanová vyhlásila, že Salih Khater si musí za svoj čin z augusta 2018, pri ktorom utrpeli zranenia traja ľudia, odpykať minimálne 15 rokov.

"Hoci ste konali sám, konali ste pre teroristický zámer. Všetky dôkazy sú v súlade s týmto záverom," uviedla McGowanová, ktorú citovala tlačová agentúra AP.

Khater (30) bol v júli uznaný za vinného z toho, že svoj automobil zámerne nasmeroval do ľudí stojacich pred budovou parlamentu. Páchateľ následne kolidoval s bezpečnostnou bariérou.

Zatiaľ čo Khatera neusvedčili z terorizmu, sudkyňa vyhlásila, že jeho "nespochybniteľným zámerom bolo zavraždiť čo najviac ľudí, ako aj rozosiať strach a hrôzu". McGowanová zároveň označila jeho čin za "útok na cudzích ľudí a policajtov priamo pred sídlom demokracie v tejto krajine".

Podľa prokurátorky Alison Morganovej bol tento útok "vopred premyslený a zámerný". Prokurátorka na pojednávaní s Khaterom ďalej uviedla, že príčina jeho konania nie je jasná, avšak výber cieľa indikuje "teroristické motívy".

Khater, britský občan pôvodom zo Sudánu, tvrdí, že do Londýna docestoval preto, aby na tamojšom sudánskom veľvyslanectve požiadal o víza, ale v okolí budovy parlamentu "sa stratil" a spanikáril. Londýnska polícia vyhlásila, že verdikt a komentáre sudkyne sa zhodujú s názorom policajných orgánov, že motívom Khaterovho konania bol terorizmus.

Incident sa stal rok po tom, ako britskú metropolu zasiahla vlna smrteľných útokov automobilmi vrátane jedného pred budovou parlamentu.