Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Na obnovu Viedenskej električky sa zatiaľ vyzbieralo takmer 5700 eur

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Celkové náklady na rekonštrukciu električky sú približne 20.000 eur.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Za prvý rok sa vo verejnej zbierke na záchranu a rekonštrukciu Viedenskej električky GANZ Eg 6 podarilo vyzbierať celkovo 5 695,32 eura. Podľa Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy v Bratislave existuje reálna šanca, že úplná rekonštrukcia vozidla bude dokončená už budúci rok.

"Najvyšší príspevok vo verejnej zbierke na záchranu električky bol 1000 eur a počas roka sme zaznamenali na účte, na ktorom sa peniaze zbierajú, celkovo 100 vkladov," uviedol Michal Milata, predseda Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy.

Celkové náklady na rekonštrukciu električky sú približne 20.000 eur. "Každá čiastka, ktorá pribudne vo verejnej zbierke nás preto poteší," povedal Milata.

Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy chce lokomotívu GANZ Eg 6 dostať do autentickej historickej podoby. To si vyžaduje okrem odstránenia hrdze, nahradenia zničených častí a drobných opráv i obnovenie pôvodného náteru tmavozelenej farby a tiež zreštaurovanie interiéru vozidla. "Cieľom je, aby po kompletnej rekonštrukcii mala električka podobu, v akej premávala počas prvej polovice minulého storočia na lokálnej železnici Bratislava-Viedeň," uviedol Milata.

V prípade verejnej zbierky na obnovu a rekonštrukciu historickej električky je možné prispieť ľubovoľnou čiastkou na účet 0635505694/0900, variabilný symbol: 1914. Rekonštrukciu finančne podporili aj Bratislavský okrášľovací spolok a Bratislavský samosprávny kraj.

Elektrická lokálna železnica Bratislava - Viedeň bola v prevádzke v rokoch 1914 – 1945 a dotvárala neopakovateľnú charizmu Bratislavy. Po zániku lokálnej dráhy sa dve špeciálne vyrobené vozidlá pre bratislavský úsek, GANZ Eg 5 a 6, dostali do Rakúska. Lokomotíva GANZ Eg 6, slúžila svojmu pôvodnému účelu takmer sto rokov a do dôchodku odišla v dobrom stave. Pôvodný majiteľ, firma Stern a Hafferl, ju ponúkol na predaj alebo zošrotovanie. Do Bratislavy sa lokomotíva GANZ Eg 6 vďaka iniciatíve Klubu a podpore partnerov vrátila po dlhej ceste 26. októbra 2011.