Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia

Na STU sa uskutoční festival SlavCon, zavíta naň aj Brian Muir

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Festival privíta fanúšikov fantastiky, popkultúry, histórie, literatúry a hier.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Na Fakulte architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity (STU) sa cez víkend uskutoční festival SlavCon. Zavíta naň aj Brian Muir, ktorý vytvoril masku záporáka z Hviezdnych vojen Dartha Vadera. TASR o tom informovala Veronika Frankovská z občianskeho združenia (OZ) SlavCon.

Festival privíta fanúšikov fantastiky, popkultúry, histórie, literatúry a hier. V Bratislave sa koná už po 17. raz. "Vytvárame priestor na stretávanie sa pre ľudí, ktorých spájajú záujmy a nadšenie pre ich obľúbené knižné či filmové diela," povedala hlavná organizátorka festivalu Martina Wimmerová s tým, že v programe sú zahrnuté aj vzdelávacie prednášky o technológiách, ekológii či nebezpečenstve dezinformácií.

Hlavným hosťom SlavConu 2024 je sochár a umelec Muir. Okrem Hviezdnych vojen pracoval aj na filmoch ako Indiana Jones, Harry Potter, Votrelec, Strážcovia galaxie alebo na filmoch o Jamesovi Bondovi. Festival privíta aj osobnosti domácej literárnej scény, napríklad spisovateľa historických románov Juraja Červenáka, ktorý na festivale pokrstí tretiu knihu zo série Černokňažník. Tomáš Kozlík zo štúdia Weta, ktorý pracoval aj na filme Avatar 2, porozpráva o 3D animácii, priblížila Frankovská. Pokračuje, že svoju knihu Vlákna mágie predstaví aj Vladimíra Šebová. O tvoroch a potvorách, ktoré sú tento rok témou festivalu, porozprávajú spisovatelia Františka Vrbenská a Leonard Medek.

"Na nadšencov Harryho Pottera cieli programová línia Víkend na Rokforte, počas ktorého sa účastníci nechajú zatriediť do jednej zo štyroch fakúlt a so svojimi spolužiakmi sa na rôznych aktivitách snažia vyhrať fakultný pohár. Čaká na nich napríklad hodina transfigurácie, herbológie, ale aj metlobalový tréning," uviedla Frankovská. Doplnila, že sprievodný program budú tvoriť napríklad bubnovačka, vystúpenia a workshopy orientálnych tanečníc či akrobatická večerná ohňová show.

SlavCon sa v Bratislave podľa občianskeho združenia koná pravidelne s malými prestávkami od roku 2006. Festival organizujú dobrovoľníci OZ SlavCon v spolupráci s Ad: kreatívnym centrom Fakulty architektúry a dizajnu STU.