Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Belgický investor tesne pred spustením výroby v Novej Vsi odišiel

Nový závod v obci Nová Ves, ktorá je od Veľkého Krtíša vzdialená len tri kilometre mohol v regióne znížiť nezamestnanosť, ktorá sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 25 %.

Nová Ves 16. apríla (TASR) - Asi desiatka ľudí, ktorí rozbiehali výrobu v novom závode belgickej spoločnosti PDC Brush v Novej Vsi v okrese Veľký Krtíš, musí na ďalšiu prácu zabudnúť. Investor sa totiž po náhlej zmene vlastníka rozhodol, že výrobu na Slovensku nespustí.

"Prekvapení sme ostali všetci, pretože koniec prišiel nečakane, zo dňa na deň," povedal TASR starosta obce Štefan Paholík.

Hala, kde sa mali vyrábať čistiace pomôcky do domácností, vznikla vlani na ploche asi 18.000 m2. Postavila ju belgická spoločnosť Furni Finish, ktorá v neďalekom V. Krtíši a v Tupej v okrese Levice prevádzkuje dva nábytkárske závody. Halu však nestavala pre seba, ale práve pre spoločnosť PDC Brush.

Investor mal v Novej Vsi postupne zamestnať asi 200 ľudí, z toho asi 170 žien. "Hala bola tesne pred kolaudáciou, v časti sa však už skúšobne vyrábalo od novembra," uviedol Paholík. Spoločnosť zrealizovala prvý nábor a výberové konanie vlani v lete a vybraní zamestnanci boli už aj na stáži v materskom belgickom závode.

V Novej Vsi sa mali vyrábať najmä čistiace kefy a metly z konského vlasu. V pláne boli aj výrobky s biomateriálu, ako napríklad zmetáky.

Nový závod v obci, ktorá je od okresného mesta vzdialená len tri kilometre mohol v regióne znížiť nezamestnanosť, ktorá sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 25 %. Podľa Paholíka vlastník haly už pracuje na tom, aby do nového závodu s kompletnou infraštruktúrou priviedol ďalšieho investora.

Významným zamestnávateľmi v okrese Veľký Krtíš sú aj neďaleký závody talianskych firiem Technogym a Sisme, ktoré dnes v Malom Krtíši zamestnávajú asi 650 ľudí.