Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Novelu zákona o podpore OZE posunuli poslanci do druhého čítania

Minister hospodárstva však tvrdí, že nevidí spojitosť medzi prijímaním novely zákona o OZE a finančnou skupinou. Zákon podľa neho vytvára priestor na znižovanie ceny elektriny.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) posunuli dnes poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Parlament o nej rokuje v skrátenom legislatívnom konaní, definitívne tak o nej bude hlasovať už na svojej aktuálnej schôdzi.

Novela má od roku 2013 zmeniť podporu niektorých typov obnoviteľných zdrojov energie. Doterajšia hranica na podporu fotovoltických zdrojov sa má napríklad znížiť zo 100 kW na 30 kW, u vodných elektrární sa navrhuje hranica na úrovni 5 MW. Zároveň novela upravuje aj právne nástroje pre Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) tak, aby ten mohol nariadiť vrátenie neoprávnene čerpaných finančných prostriedkov z podpory pre OZE.

Právnou normou sa majú poslanci zaoberať v druhom čítaní už dnes popoludní, a to napriek ostrej kritike opozície. Tej sa nepáči fakt, že je novela prerokúvaná v zrýchlenom režime, keďže napríklad podľa poslanca za KDH Alojza Přidala na to neexistuje žiaden zákonný dôvod. Ešte väčšia kritika sa však na predkladateľa zákona, ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) spustila kvôli tomu, že návrh je podľa opozície údajne priamo šitý na mieru konkrétnej finančnej skupine. Nezaradený poslanec Daniel Lipšic ho označil za vianočný darček pre Pentu.

Minister hospodárstva však tvrdí, že nevidí spojitosť medzi prijímaním novely zákona o OZE a finančnou skupinou. Zákon podľa neho vytvára priestor na znižovanie ceny elektriny. "To je náš zámer," zdôraznil Malatinský.