Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Česká obchodná inšpekcia upozorňuje na podvodnícke e-shopy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zákazník v podvodných e-shopoch platí vždy vopred bankovým prevodom alebo platobnou kartou. Peniaze z karty idú väčšinou na Cyprus alebo napríklad aj do Brazílie.

Praha 20 januára (TASR) - Česká obchodná inšpekcia (ČOI) zápasí s ďalším rastúcim problémom - činnosťou nepoctivých e-shopov. Každý deň zverejňuje na svojej čiernej listine aspoň jeden problémový obchod, pri ktorom môžu prísť ľudia o peniaze.

Pán Vítězslav si vlani v októbri v e-shope podbrezacek.cz kúpil mikinu za 762 Kč. (29,79 eura). Márne na ňu čakal, ale obchod si z jeho bankového účtu strhol ešte o 86 Kč viac. A než si stihol zablokovať kartu, prišiel ešte o 155 Kč. Obchod, v ktorom "nakupoval", je na čiernej listine inšpekcie rovnako ako aj takmer 600 podobných. O ich prevádzkovateľoch chýbajú všetky údaje. Jedinou možnosťou komunikácie s nimi je kontaktný formulár, na ktorý však nikto nereaguje.

Stopy smerujúce do zahraničia nie sú jediným spoločným znakom podobných "obchodov". Dojem továrenskej výroby e-shopov vyvolávajú identické grafické prvky. Podľa portálu iDNES.cz majú aj nesprávnu češtinu, ktorá vypadá akoby pochádzala z prekladača. Tieto obchody väčšinou získavajú kupujúcich na módne výrobky a obuv. Podstatne menej aktivity prejavujú s akciami elektroniky. Nápadné sú aj cenovo výhodnými ponukami na doplnky stravy, zázračne účinkujúcimi preparátmi a prístrojmi. Ponúkajú napríklad pochybný prístroj na zlepšenie sluchu, ktorý má portál cs.antiagingtipsweb.eu. Propaguje ho vymyslený molekulárny biológ Jaromir Kosinský, údajne nominovaný na Nobelovu cenu.

Zákazník v podvodných e-shopoch platí vždy vopred bankovým prevodom alebo platobnou kartou. Peniaze z karty idú väčšinou na Cyprus alebo napríklad aj do Brazílie.

Najväčší český vyhľadávač Seznam.cz a druhý najpoužívanejší antivírus Eset sa rozhodli zablokovať prístup na zverejnené rizikové e-shopy. Podľa Seznamu na tieto weby mieri mesačne viac ako 10.000 ľudí. Z nich viac ako 5 % napriek varovaniu na stránky vstupuje.

Dôležité je vedieť, že Google, Internet Explorer či Chrome pred nimi nevarujú.

(1 EUR = 25,580 CZK)