Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Orbánova vláda dostala Maďarsko do izolácie

Viktor Orbán na ilustračnej snímke Foto: TASR/AP

Myslia si maďarské opozičné subjekty.

Budapešť 28. januára (TASR) - Zlepšenie zahraničných vzťahov Maďarska bolo hlavnou témou dnešnej budapeštianskej konzultácie opozičných strán a hnutí, podľa ktorých Maďarsko sa kvôli Orbánovej vláde izolovalo. Informovala o tom tlačová agentúra MTI.

Sériu konzultácií v záujme výmeny vlády po budúcoročných voľbách vedú od začiatku roka viaceré opozičné subjekty z iniciatívy Maďarskej socialistickej strany (MSZP). Zástupcovia MSZP, Demokratickej koalície expremiéra Ferenca Gyurcsánya, Maďarskej sociálnodemokratickej strany a strany Slobodní ľudia za Maďarsko - Liberálna strana (SZEM) prijali 11-bodové vyhlásenie.

Člen predsedníctva MSZP Tibor Szanyi novinárom po konzultácii povedal, že vláda Viktora Orbána "zbúraním demokracie a právneho štátu" vyvolal vo svete nevôľu a neortodoxnou hospodárskou politikou sa na medzinárodnej scéne zosmiešnil. Body získal Orbánov kabinet možno v niektorých diktatúrach, dodal ľavicový politik.

Opozičné subjekty vo vyhlásení okrem iného vyjadrili záujem o rozšírenie európskej integrácie a deklarovali, že ich cieľom je dostať Maďarsko do užšieho európskeho kruhu, teda aj do eurozóny.

Pozvanie MSZP na sériu konzultácií začiatkom roka odmietli Hnutie štvrtá republika (4K!) a ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP). Zvyšné subjekty prejavili záujem spolupracovať na formovaní Maďarska v období po skončení vlády Viktora Orbána.