Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Organizátori ZOH predstavili medaily

V Petrohrade predstavili 30. mája 2013 sadu medailí na budúcoročnú zimnú olympiádu v Soči. Na snímke bronzová medaila. Foto: TASR/AP Photo

Pozornosť púta osobitý mozaikový dizajn. Usporiadatelia vyrobili pre olympijské a paralympijské hry rekordný počet 1300 medailí.

Petrohrad 30. mája (TASR) - Organizátori zimných olympijských hier 2014 predstavili verejnosti medaily, ktorými budú dekorovať najlepších športovcov v Soči. Kolekcie pútajú najmä svojím osobitým kosoštvorcovým mozaikovým dizajnom reprezentujúcim viaceré regióny Ruska.

Usporiadatelia vyrobili pre olympijské a paralympijské hry rekordný počet 1300 medailí. Ako informovala agentúra AP, medaily zobrazujú miestnu krajinu. Grafické prvky znázorňujú slnečné lúče odrážajúce sa na pozadí hôr a pláží, čím prístavné a kúpeľné mesto zdôrazňuje svoju špecifickú polohu na brehu Čierneho mora a úpätí Kaukazu.

Dizajn schválil výkonný výbor Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na svojom štvrtkovom zasadnutí v Petrohrade. Medaily majú hrúbku 10 milimetrov a priemer 10 centimetrov. Pozlátené kovy pre budúcich olympijských šampiónov vážia 460 gramov, na ich celkovú výrobu boli použité tri kilogramy zlata.