Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

OSN: USA vetovali rezolúciu proti Trumpovmu rozhodnutiu o Jeruzaleme

Nikki Haleyová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová označila rezolúciu z dielne Egypta za urážku.

New York 18. decembra (TASR) - Spojené štáty vetovali v pondelok v Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu, ktorá vyzývala amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby odvolal svoje nedávne rozhodnutie uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a presunúť tam svoje veľvyslanectvo. Informovala o tom agentúra AP.

Za rezolúciu, ktorú predložil Egypt, hlasovalo 14 z 15 členov Bezpečnostnej rady. Arabské štáty vedeli vopred, že Spojené štáty budú rezolúciu vetovať, chceli však, aby sa o nej na znak všeobecného nesúhlasu s Trumpovým krokom hlasovalo. Proti rozhodnutiu amerického prezidenta uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela sa postavilo aj viacero spojencov USA vrátane Británie, Francúzska či Japonska.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová označila rezolúciu z dielne Egypta za "urážku", na akú sa nezabúda, pričom dodala, že OSN donútila Spojené štáty uplatniť svoje právo veta, pretože každá krajina má právo rozhodnúť sa, kde umiestni svoje veľvyslanectvo.

V meste Jeruzalem, najmä v jeho východnej časti, sa nachádzajú lokality významné pre judaizmus, kresťanstvo aj islam. Izrael vždy považoval Jeruzalem za svoje hlavné mesto, kým Palestínčania si nárokujú východný Jeruzalem - obsadený Izraelom od roku 1967 - ako metropolu pre svoj budúci nezávislý štát.