Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Otvárací ceremoniál OH v Londýne sledovalo takmer 900 miliónov divákov

Olympijské kruhy svietia nad štadiónom počas otváracieho ceremoniálu letných olympijských hier v Londýne. Foto: TASR/AP

Časť otváracieho ceremoniálu olympijských hier 2012 v Londýne sledovalo pri televíznych obrazovkách takmer 900 miliónov ľudí.

Londýn 7. augusta (TASR) - Časť otváracieho ceremoniálu olympijských hier 2012 v Londýne sledovalo pri televíznych obrazovkách takmer 900 miliónov ľudí.

Štvorhodinovú šou s 204 zúčastnenými krajinami, klipom s kráľovnou Alžbetou II. a predstaviteľom Jamesa Bonda Danielom Craigom skáčucimi z helikoptéry a pristávajúcimi na ploche olympijského štadióna, Mr. Beanom v podaní komedianta Rowana Atkinsona hrajúcim na klavíri s Londýnskym symfonickým orchestrom a Paulom McCartneym spievajúcim skladbu Hey Jude, sledovalo priamo v hľadisku 80.000 divákov.

Oficiálne čísla budú napokon o niečo nižšie. Za "priemerného diváka" sa považuje každý divák, ktorý sledoval doma dlhšiu časť ceremoniálu. Tieto hodnoty budú známe v priebehu nasledujúcich mesiacov.

Z hľadiska športových disciplín pritiahlo najväčší divácky záujem mužské finále behu na 100 metrov. V ňom triumfoval fenomenálny Usain Bolt pred krajanom Yohanom Blakeom a Američanom Justinom Gatlinom. Vyvrcholenie "kráľovskej disciplíny" si nenechalo ujsť viac ako 100 miliónov divákov. "Pohodlne to bolo cez 100 miliónov, dokonca sa to mohlo približovať 200 miliónom," uviedol riaditeľ pre televízne a marketingové práva MOV Timo Lumme.