Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Personálne nominácie budú známe 30. marca, povedal budúci premiér

Foto: TASR

"Predpokladám, že všetko bude zrejmé 30. marca 2012, keď zasadne príslušný orgán strany Smer-SD a schváli personálne nominácie," informoval Fico.

Bratislava 18. marca (TASR) – Strana Smer-SD personálne nominácie na pozície vo vláde SR bude podľa slov jej predsedu Roberta Fica schvaľovať 30. marca tohto roku.

"Predpokladám, že všetko bude zrejmé 30. marca 2012, keď zasadne príslušný orgán strany Smer-SD a schváli personálne nominácie. Tieto budú potom predložené prezidentovi SR," uviedol dnes v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo Fico.

"Chceme teda využiť toto obdobie, ktoré je pred nami a ktoré bolo dané tým, že schôdza Národnej rady (NR) SR je 4. apríla 2012, na veľmi kvalitnú prípravu. Snažíme sa držať zásady, ktorú som zadefinoval - nie dvakrát, ale trikrát merať a raz rezať," priblížil.

Fico zároveň informoval, že "na ústredných orgánoch štátnej správy strana Smer-SD chystá pomerne výrazné zmeny".

"Môžem napríklad potvrdiť, že chceme pristúpiť k pomerne rýchlemu zrušeniu Fondu národného majetku SR. Je to orgán, ktorý stráca na význame a jeho úlohy môže splniť niektoré z ministerstiev. Rovnako môžeme hovoriť o spájaní niektorých úradov – ako napríklad Protimonopolného úradu SR a Úradu pre verejné obstarávane. Máme na Slovensku aj niekoľko regulátorov – hovoríme samozrejme pri spájaní úradov aj o šetrení," konštatoval.

"Môžem potvrdiť hneď prvé meno – Roberta Kaliňáka. Nemáme iného kandidáta na ministra vnútra. Robert Kaliňák zvládol ministerstvo vnútra v rokoch 2006 až 2010 bravúrne. Na ministerstve vnútra napríklad uvažujeme, že by sa zintegrovali bezpečnostné služby. SIS by sa zintegrovala s VOS (Vojenské obranné spravodajstvo) a VSS (Vojenská spravodajská služba), aby sme sa vyhli tomu, že jednotlivé rezorty majú vlastné tajné služby plus je to otázka šetrenia," informoval.

"S pánom Miroslavom Lajčákom sme sa dohodli, že je pripravený prevziať pozíciu ministra zahraničných vecí SR. Myslím si, že na pozíciu ministra financií SR budeme kandidovať Petra Kažimíra. Ak ministerstvo kultúry bude naďalej existovať, a verím, že bude, tak asi ťažko by sme si predstavili vhodnejšieho človeka ako Mareka Maďariča. Vládu SR teda chceme postaviť na určitých pilieroch, ktoré sa osvedčili, ale potvrdzujem aj to, že sa stále obzeráme aj po ľuďoch, ktorí nie sú poslanci NR SR, teda nie sú v štruktúrach Smeru-SD," zdôraznil.

"To sú ešte otvorené otázky. Do 4. apríla nemôže byť ustanovená vláda SR, pretože na vtedy prezident SR zvolal ustanovujúcu schôdzu NR SR," komentoval Fico možnú kandidatúru Martina Glváča na post ministra spravodlivosti SR a Zuzany Zvolenskej na post ministerky zdravotníctva SR.