Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Po incidente v Azovskom mori v Kyjeve podpálili auto s ruskou ŠPZ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K incidentu v Azovskom mori došlo v nedeľu. Velenie ukrajinskej armády informovalo, že išlo o vopred naplánovaný presun lodí z prístavu Odesa do prístavu Mariupol, ktorý sa začal 23. novembra.

Kyjev/Moskva 26. novembra (TASR) - Zásah proti trom ukrajinským lodiam v Azovskom mori mal na Ukrajine za následok niekoľko incidentov, ktoré boli namierené proti ruským diplomatickým zastupiteľstvám.

Ako v pondelok informovala televízia 112 Ukrajina, v Kyjeve v noci na pondelok zhorelo auto s diplomatickou ŠPZ pridelenou ruskému veľvyslanectvu. K incidentu došlo neďaleko budovy ruského veľvyslanectva. Podľa predbežných záverov polície šlo o úmyselný čin.

Okrem toho sa večer pred veľvyslanectvom zhromaždilo niekoľko desiatok ľudí, ktorí skandovali "Smrť Rusku!" a hádzali smerom k budove dymovnice. Podľa očitých svedkov účastníci akcie na plot okolo areálu rozvešali aj loďky poskladané z papiera na protest proti námornému incidentu z nedele.

Míting na protest proti zadržaniu ukrajinských plavidiel sa v nedeľu večer konal aj pred ruským konzulátom v Ľvove, kde jeho účastníci podpaľovali pneumatiky, informovala agentúra RIA Novosti.

K incidentu v Azovskom mori došlo v nedeľu. Velenie ukrajinskej armády informovalo, že išlo o vopred naplánovaný presun lodí z prístavu Odesa do prístavu Mariupol, ktorý sa začal 23. novembra.

Rusko vyhlasuje, že tri ukrajinské lode narušili námornú hranicu Ruska, keď sa pokúšali vplávať do Azovského mora cez Kerčský prieliv. Podľa Ruska ukrajinské lode sa v tejto uzavretej zóne pohybovali niekoľko hodín, pričom vykonávali "nebezpečné manévre" a "nereagovali na výzvy posádok ruských lodí". Vzhľadom na to ruská strana, ktorá tento incident považuje za porušenie medzinárodného práva, použila strelné zbrane.

Agentúra Ukrinform v pondelok uviedla, že tri ukrajinské lode sú naďalej zadržiavané Ruskom. Dve z nich - člny Berďansk a Nikopol - sú neschopné plavby. Remorkér Jany Kapu bol rovnako donútený zakotviť.

Pri incidente bolo podľa ukrajinských zdrojov zranených najmenej šesť ukrajinských vojakov, pričom stav dvoch z nich je údajne ťažký. Agentúra RIA Novosti hovorí o troch, ktorým bola poskytnutá lekárska pomoc.