Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Výbuch v čínskej továrni si vyžiadal 47 obetí a vyše 600 zranených

Výbuch v severočínskom meste Čang-ťia-kchou. Foto: TASR/AP

K tragickej udalosti sa vyjadril aj čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý je momentálne na návšteve Talianska.

Peking 22. marca (TASR) - Štvrtkový výbuch v továrni na výrobu pesticídov vo východnej Číne si vyžiadal 47 mŕtvych a viac ako 600 zranených. Informovali o tom v piatok čínske médiá s tým, že stav 32 osôb je kritický.

Podľa médií monitorovaných agentúrou Reuters sú medzi zranenými aj deti z neďalekej materskej školy, ktoré utrpeli zväčša rezné rany spôsobené úlomkami skla z rozbitých okien. Tlaková vlna po výbuchu spôsobila materiálne škody v okruhu niekoľkých stoviek metrov.

K mohutnej explózii a následnému požiaru došlo v priemyselnom parku Čchen-ťia-kang v meste Jen-čcheng v provincii Ťiang-su. Hasiči dostali požiar pod kontrolu v piatok okolo 03.00 h miestneho času (štvrtok 18.00 h SEČ), uviedla štátna televízia. Požiar sa totiž zo závodu, ktorý vlastní Tianjiayi Chemical Company, rozšíril aj do susedných prevádzok.

Príčina explózie sa vyšetruje. Firma Tianjiayi Chemical Company, ktorá vyrába viac ako 30 druhov organických chemických zlúčenín vrátane veľmi horľavých, však už v minulosti mala problémy pre porušenie pravidiel bezpečnosti práce a dostala za to pokuty.

Úrad na ochranu životného prostredia v provincii Ťiang-su vo štvrtok večer informoval, že monitorovacia stanica v oblasti nezistila abnormálne koncentrácie toluénu, xylénu alebo benzénu. Koncentrácie acetónu a chloroformu mimo oblasti, kde došlo k výbuchu, sú tiež v rámci normy.

K tragickej udalosti sa vyjadril aj čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý je momentálne na návšteve Talianska. Nariadil vyvinúť všestranné úsilie v starostlivosti o zranených a o zachovanie "stability spoločnosti". Úrady podľa neho musia podniknúť kroky, aby v budúcnosti nedochádzalo k podobným nešťastiam. Vyzval tiež na čo najrýchlejšie zistenie príčiny explózie.

Provincia Ťiang-su v piatok oznámila, že začne inšpekcie chemických tovární a skladov. Avizovala, že odstaví všetky prevádzky, ktoré nedodržiavajú predpisy o zaobchádzaní s nebezpečnými chemikáliami.

Napriek opakovaným sľubom vlády sprísniť bezpečnostné opatrenia a kontrolovať ich dodržiavanie sú havárie v chemických továrňach či banské nešťastia 77v Číne naďalej veľmi časté, konštatovala agentúra Reuters.