Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Novelu Exekučného poriadku prerokujú poslanci v skrátenom konaní

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Novela Exekučného poriadku reaguje na júlový nález Ústavného súdu SR.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Vládnu novelu Exekučného poriadku prerokujú poslanci parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní. Za takýto postup dnes hlasovalo 130 poslancov z vládneho Smeru-SD ako aj opozície.

Rozprava o novele Exekučného poriadku dnes pokračovala len niekoľko minút. Predseda SaS Richard Sulík a šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník napríklad poukázali na analógiu medzi zmenami v exekučnej legislatíve a v dôchodkovom systéme. Kým pri Exekučnom poriadku je podľa nich skrátené legislatívne skutočne na mieste, pri novele zákona o sociálnom poistení je tento inštitút zneužívaný. "Vieme naozaj veľmi rýchlo dôjsť k zhode. Keby sa podobne postupovalo aj pri debate o hľadaní najoptimálnejšej cesty pri druhom dôchodkovom pilieri, tak sme si mohli mnoho vecí ušetriť. Nech je nám táto záležitosť dobrým poučením aj dobrým príkladom," apeloval na poslancov Kaník.

Novela Exekučného poriadku reaguje na júlový nález Ústavného súdu SR. Ten síce nepovažuje za ústavne neakceptovateľnú exekučnú imunitu štátu ako takú, ale jej rozsah a koncept vyplývajúci zo súčasnej právnej úpravy. Majetok štátu tak v súčasnosti nepožíva pred exekúciami takmer žiadnu ochranu. "Neexistujú žiadne bariéry, ktoré by zabránili bezbrehej exekúcii štátneho majetku," upozornil dnes premiér Robert Fico (Smer-SD).

Navrhovaná zmena presne vymedzuje to, ktorý majetok nebude podliehať exekúcii. Ide napríklad o nehnuteľný majetok štátu v správe správcu, okrem nehnuteľností v dočasnej správe podľa osobitného predpisu. Exekúcia sa nemôže vzťahovať ani na príjmy štátneho rozpočtu, či prostriedky na bežnom účte štátnej rozpočtovej organizácie. Rovnaké pravidlá budú platiť aj pre cenné papiere vo vlastníctve štátu.

Novela zavádza aj relatívnu exekučnú imunitu, ktorá by nadobúdala účinnosť v dôsledku rozhodnutia súdu. Súd bude v tomto prípade zvažovať, či a z akých dôvodov je majetok potrebné chrániť exekučnou imunitou.


R. PROCHÁZKA: Rozsah absolútnej imunity je nastavený príliš veľkoryso

Vládny návrh novely Exekučného poriadku nastavuje absolútnu exekučnú imunitu pre majetok štátu príliš veľkoryso. Myslí si to poslanec a podpredseda ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Radoslav Procházka (KDH).

"Ak bude Ústavný súd SR vychádzať z toho, čo povedal už dvakrát, zdá sa mi ten návrh trošku za hranicou toho, čo by malo obstáť. Ak však názor zmení, tak je to jedno," komentoval novelu Procházka. Samotný poslanec pritom súhlasí s tým, že majetok štátu treba ochrániť a predpokladá, že KDH v parlamente podporí aj skrátené legislatívne konanie k novele.

Procházka pritom apeluje, aby poslanci z vládneho Smeru-SD, ako aj z opozičných strán, sa pokúsili pri tejto zmene dospieť k spoločnej dohode. Dôležité je pritom podľa neho prihliadať na predchádzajúce rozhodnutia Ústavného súdu o exekučnej imunite. "Vôbec nevylučujem, že sa pokúsim o dohodu na nejakom inom variante," dodal Procházka.

Diskusiu o novele Exekučného poriadku považuje za prioritu aj exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). "Osobne návrh na skrátené legislatívne konanie podporím. Podľa mňa je to nateraz prijateľné riešenie. Musím si však návrh ešte detailne prečítať, aby som vedela, či tam bude ešte diskusia k jeho obsahu," povedala. Žitňanská predpokladá, že témou absolútnej exekučnej imunity sa ešte bude zaoberať ústavnoprávny výbor parlamentu.