Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

V kauze agrodotácii padlo trestné oznámenie pre možný podvod

Na snímke G. Matečná. Foto: TASR Pavel Neubauer

Šéfka rezortu hospodárstva upozornila, že rezort pôdohospodárstva má od roku 2016 zriadenú protikorupčnú e-mailovú schránku, ale zatiaľ neprišli žiadne podnety na nezákonné čerpanie podpôr.

Bratislava 27. marca (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) majú vážne podozrenie z cieleného subvenčného podvodu na poľnohospodárskych plochách na východnom Slovensku. V tejto súvislosti podali v utorok trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru (GP), spustili kontrolu a avizujú ďalšie vážne opatrenia. Informovali o tom šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS) a generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch v reakcii na článok novinára Andreja Bána z Denníka N.

Denník upozornil na podvody s agrodotáciami, do ktorých by mala byť zapojená aj bývalá okresná šéfka Smeru-SD Ľubica Rošková. Roškovej firma Agro Porúbka podľa denníka poberala agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje. Za rok 2017 mohla z európskych peňazí dostať asi 40.000 eur.



Na základe medializovaných indícií skontrolovala PPA v informačnom systéme všetky priame platby spoločnosti Agro Porúbka a identifikovala konkrétne plochy. Pri analýze zistila, že Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP) zlyhal pri aktualizácií plôch nad ortofotomapami a verifikoval v systéme aj plochy, ktoré tam nemali byť. Išlo napríklad o chybnú deklaráciu, že parkovisko je orná pôda.

Pri hĺbkovej kontrole sa ukázalo, že spomínaná spoločnosť žiadala podpory na plochu v súčte 470 hektárov v 170 rôznych pôdnych blokoch na území východného Slovenska. "Predpokladáme, že žiadateľ musel mať špecifické informácie a veľmi presne poznal systém poľnohospodárskych podpôr. Dnes som preto podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru vo veci možného subvenčného podvodu. Zároveň sme spustili kontroly priamo na mieste. Ak sa zistia počas kontroly na mieste nezrovnalosti, budeme žiadať o vrátenie financií," avizoval Kožuch.

Napriek tomu, že Slovensko má podľa Matečnej jeden z najpresnejších systémov a robí najviac kontrol na mieste v rámci EÚ, našli sa ľudia, ktorí dokázali zneužiť systém podpôr v agrosektore.

"Okamžite po preverení podozrení som dala príkaz na odvolanie zodpovedných riadiacich zamestnancov VÚPOP zodpovedných za správu digitálneho systému LPIS, ktorý je mapovým podkladom pre priame podpory. Zároveň som dala príkaz na presun celého odboru diaľkového prieskumu Zeme a geoinformatiky pod PPA," priblížila ministerka.

Podľa vlastných slov tiež informovala premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), že bude konať veľmi rázne a bez výnimiek. "Máme veľmi vážne podozrenie na subvenčný podvod. Takéto praktiky nebudeme tolerovať a rázne proti nim zakročíme," vyhlásila Matečná.

Ministerka zdôraznila, že Slovensko patrí medzi krajiny EÚ s najnižšou mierou vylúčenia refundácie pri vyplácaní priamych podpôr pre poľnohospodárov. Miera pochybení sa pohybuje niečo nad 1 %. Lepšie je už len Estónsko.

"Ak chceme zabezpečiť ešte nižšiu mieru pochybení a eliminovať podvody, potrebujeme čo najviac posilniť informatizáciu a digitalizáciu. Pán premiér prisľúbil, že vláda schváli financie na kompletnú digitalizáciu PPA, o ktorú sa snažím už od svojho nástupu, vrátane dronov a prenájmu sentinelov Európskej vesmírnej agentúry na kontroly plôch. Už tento rok bude možné grafické prílohy k žiadostiam o priame platby podávať len elektronicky, vďaka čomu prípady ako spomínané machinácie na východe dokážeme odhaliť," vysvetlila Matečná.

Šéfka MPRV upozornila, že rezort pôdohospodárstva má od roku 2016 zriadenú protikorupčnú e-mailovú schránku, ale zatiaľ neprišli žiadne podnety na nezákonné čerpanie podpôr. "Vyzývam preto všetkých, ktorí majú podozrenia, aby to adresovali na protikorupčný e-mail ministerstva korupcia@land.gov.sk, na e-mail Pôdohospodárskej platobnej agentúry korupcia@apa.sk, alebo priamo kontaktovali orgány činné v trestnom konaní," dodala Matečná.


Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora: Dištancujeme sa od podnikateľov zneužívajúcich dotácie zo zdrojov SR a EÚ



Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) sa vždy dištancovala a vždy sa bude dištancovať od takých podnikateľov, ktorí zneužívajú poľnohospodárske dotácie z európskych a národných zdrojov. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK, v reakcii na utorkovú tlačovú besedu ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nominantka SNS) o podozreniach z podvodu s agrodotáciami na východe SR.

SPPK podľa Holéciovej stojí za tými poľnohospodármi, ktorí čestne, zodpovedne a s pridanou hodnotou premieňajú poskytnuté finančné prostriedky, na ktoré majú nárok, na pestovanie poľnohospodárskych plodín, rozvoj živočíšnej výroby, výrobu slovenských potravín zo slovenských surovín a starostlivosť o vidiecku krajinu.

"Vítame, že Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) podáva trestné oznámenie. Potrebujeme, aby sa skutočne vyčistilo poľnohospodárstvo od tých podnikateľov, ale aj tých úradníkov, ktorí sa nezákonne chcú dostať k finančným prostriedkom, obohacujú sa vo svoj prospech a zneužívajú dotačný systém," povedal predseda SPPK Milan Semančík.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora je za to, aby sa poukázalo na všetkých vinníkov v prípade zneužívania agrodotácií. Prípadné automatické očierňovanie všetkých poľnohospodárov by totiž neprospelo roky skúšanému agropotravinárskemu odvetviu.

"SPPK zároveň víta, že ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) Gabriela Matečná chce vo vláde presadiť dofinancovanie digitalizácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry, vďaka ktorej by efektívnejšie kontrolovala systém prideľovania agrodotácií," dodala Holéciová.