Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Predsedom TSK chcú byť Baška a Žabár, pravica ešte kandidáta nemá

V plnom prúde sú rokovania o kandidátkach v Trenčianskom kraji aj v strane SaS.

Trenčín 30. mája (TASR) – Prvým nezávislým kandidátom, ktorý oznámil kandidatúru na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), je Ľubomír Žabár. Bývalý kandidát na funkciu trenčianskeho primátora, ktorého kandidatúru strana Smer–SD pár dní pred voľbami stiahla, chce zostaviť aj kandidátku nezávislých poslancov.

"Pracujem na zostavovaní tímov vo všetkých deviatich okresoch Trenčianskeho samosprávneho kraja, oslovujem nezávislých kandidátov na poslancov. Chceme postaviť kandidátku s asi 1,5-násobkom miest v krajskom parlamente, teda asi 60 až 70 kandidátov na poslancov," povedal pre TASR Žabár.

Okrem Žabára je zatiaľ jediným známym kandidátom na predsedu TSK Jaroslav Baška, ktorého kandidatúru oznámil Smer–SD už dávnejšie. Svojho kandidáta na predsedu stále nenašla pravica. Krajský šéf SDKÚ–DS Martin Fedor TASR potvrdil, že pokračujú rokovania s partnermi a majú záujem postaviť spoločného dôveryhodného kandidáta alebo kandidátku na post predsedu kraja. "Považujem za logické, aby spoločný kandidát alebo kandidátka na predsedu mal za sebou aj koalíciu kandidátov na poslancov. V SDKÚ-DS v našom kraji určite nešpekulujeme o žiadnej koalícii so Smerom," uzavrel Fedor.

V plnom prúde sú rokovania o kandidátkach v Trenčianskom kraji aj v strane Sloboda a solidarita (SaS). Podľa Ľuboša Samáka zo SaS by chceli už onedlho uzavrieť rokovania o spoločnej kandidátke na poslancov TSK so stranami NOVA a OKS. Odmietajú spoluprácu so Smerom a SMK.