Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Pri útokoch militantov v KDR zahynulo 17 civilistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vláda často viní militantnú skupiny s názvom Spojené demokratické sily (ADF) z vrážd, lúpeží a únosov, ale niekedy je nejasné, kto sú naozajstní útočníci.

Beni 7. decembra (TASR) - Sedemnásť ľudí zahynulo pri dvoch útokoch militantnej skupiny s názvom Spojené demokratické sily (ADF) na nepokojnom východe Konžskej demokratickej republiky (KDR).

Dvanásť civilistov prišlo vo štvrtok o život v dedine Mangolikene na okraji mesta Beni a ďalší piati v noci na piatok na predmestí Paida, uviedol pre agentúru AFP Nyonyi Masumbuko Bwanakana, starosta mesta Beni.

Na predmestí Paida bolo počuť v noci explózie. Podľa hovorcu armády došlo k zabitiu piatich civilistov pri útoku na kasárne. "Pátrame po bojovníkoch ADF," uviedol kapitán Mak Hazukay.

Vláda často viní túto militantnú skupinu z vrážd, lúpeží a únosov, ale niekedy je nejasné, kto sú naozajstní útočníci.

ADF je ozbrojená skupina, ktorá ktorí operuje aj na území susednej Ugandy.

Bezpečnostná rada OSN vyzvala nedávno všetky ozbrojené skupiny v KDR, aby okamžite zastavili násilnosti a zložili zbrane. BR OSN, ako aj generálny tajomník OSN António Guterres zároveň vyzvali konžské úrady, aby zadržali a postavili pred súd páchateľov útokov na civilistov, domáce bezpečnostné sily a mierové jednotky OSN.