Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Pri útoku v Manbidži zahynulo sedem bojovníkov podporovaných USA

Dym stúpa po leteckých útokoch sýrskych vládnych síl a ostreľovaní na predmestí Damasku Hajar al-Aswad 24. apríla 2018. Sýrske vládne sily spustili novú operáciu zameranú proti podzemným tunelom, ktoré používajú militanti z teroristickej organizácie Islamský štát (IS) na juhu hlavného mesta Damask. Foto: TASR/AP

K útoku došlo na jednom z kontrolných stanovíšť pri vstupe do Manbidžu. Podľa hovorcu nie je jasné, kto stál za násilím.

Damask 26. marca (TASR) - Ozbrojení muži zaútočili v utorok ráno v severosýrskom meste Manbidž na jedno z kontrolných stanovíšť síl, vedených Kurdmi a podporovaných Spojenými štátmi. Zabili sedem bojovníkov týchto síl, nazývaných Vojenská rada Manbidžu. Tlačovej agentúre AP to oznámil predstaviteľ rady Šarfán Darwíš.

K útoku došlo na jednom z kontrolných stanovíšť pri vstupe do Manbidžu. Podľa hovorcu nie je jasné, kto stál za násilím, a Darwíš dodal, že zastrelení "mučeníci vykonávali svoju misiu - chránili mesto".

V Británii sídliaca organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktorá monitoruje vojnu v Sýrii, uviedla, že útok podnikli spiace bunky extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale v januári IS oznámil, že stál za samovražedným útokom v Manbidži, ktorý pripravil o život 19 ľudí vrátane dvoch amerických vojakov a dvoch amerických civilistov.