Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Privara prirovnal šampionát k Tour de France

Majstrom Slovenska v cestných pretekoch jednotlivcov s hromadným štartom v kategórii Elite sa na spoločnom šampionáte Česka a Slovenska v Púchove 24. júna 2012 stal cyklista Peter Sagan (vľavo v zelenej prilbe), ktorý tak obhájil vlaňajší titul. Jeho brat Juraj Sagan (3. sprava) na MSR v kategórii Elite obsadil 6. miesto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Slovenský titul obhájil favorit Peter Sagan tesne pred svojím najväčším rivalom Petrom Velitsom.

Púchov 25. júna (TASR) - Spoločný český a slovenský šampionát v cestnej cyklistike dopadol nad očakávania organizátorov. Napäté súboje najlepších pretekárov z oboch krajín pritiahli do Púchova veľké množstvo fanúšikov a v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom to chvíľami vyzeralo ako na slávnej Tour de France. Slovenskí priaznivci sa môžu na podobné divadlo tešiť aj o rok, keďže aj nasledujúce majstrovstvá sa uskutočnia pod Tatrami.

Spoločný šampionát vyvrcholil nedeľňajšími pretekmi jednotlivcov kategórie elite. Slovenský titul obhájil favorit Peter Sagan tesne pred svojím najväčším rivalom Petrom Velitsom. Z českého sa prekvapujúco tešil tridsaťsedemročný Milan Kadlec z Dukly Praha. "Petrovia obsadili prvé dve priečky a bolo veľmi pravdepodobné, že keď príde do cieľa celá skupina, zvíťazí práve Sagan. České majstrovstvá boli otvorené, myslel som si, že by mohol vyhrať Štybar z Omega Pharma-Quick Step, ktorý bojoval o olympiádu. Nakoniec to bolo celé inak a to ma trochu prekvapilo," uviedol pre TASR predseda Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

Český titul a celkový triumf na spoločnom šampionáte Česka a Slovenska v cestných pretekoch jednotlivcov s hromadným štartom v kategórii Elite 24. júna 2012 v Púchove prekvapujúco získal Milan Kadlec (uprostred) z ASC Dukla Praha, ktorý preťal cieľovú pásku v čase 4:32:07 hod. Druhý skončil František Raboň (vľavo) z Omega Pharma a tretí Jiří Polnický zo stajne Whirpool-Author. Majstrom Slovenska sa stal cyklista Peter Sagan (vpravo), ktorý v celkovom poradí obsadil 4. miesto.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Organizáciu podujatia si pochvaľovali naozaj všetci aktéri, či už vedenie zväzu, pretekári ale aj fanúšikovia. Privara ho oznámkoval jednotkou s hviezdičkou. "Zhodnotiť ho môžem iba pozitívne. Organizácia na jednotku, účasť všetkých najlepších slovenských a českých cyklistov takisto, no a divácka kulisa, to bolo na úrovni top šampionátov alebo etáp na veľkých podujatiach ako sú Tour de France, či Giro d'Italia. Možno nie počtom, ale atmosférou, či už v kopci alebo v cieli," pokračoval.

Slovenskí priaznivci sa môžu tešiť na cyklistickú špičku aj o rok. Konkrétne dejisko je zatiaľ neznáme, no určite to bude pod Tatrami. "Môžem prezradiť, že spoločný česko-slovenský šampionát bude aj o rok na Slovensku. Zatiaľ nepoznáme presné dejisko, ešte len čakáme na ponuky organizátorov. Navyše, vyzerá to tak, že by sa mohlo obnoviť aj podujatie Hlas ľudu. To bývali veľké preteky v západoslovenskom kraji, v okolí Trnavy a myslím si, že takéto podujatie tam patrí. Teší ma najmä fakt, že cyklistika opäť láka ľudí a prišlo nás podporiť veľmi veľa fanúšikov," dodal Privara.