Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

SadOVO má za cieľ ochranu starých a krajových odrôd ovocných drevín

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na školách po celom Slovensku by tak tento rok malo byť vysadených viac ako 100 stromov s naštepenými odrodami.

Bratislava 25. júna (TASR) – Ochrana starých a krajových odrôd ovocných drevín základnými a strednými školami je snahou projektu školských ovocných sadov SadOVO. V jeho pilotnom ročníku budú v areáloch jedenástich škôl vysadené jabloňovo-hruškové sady. Na školách po celom Slovensku by tak tento rok malo byť vysadených viac ako 100 stromov s naštepenými odrodami.

"Z krajiny a záhrad už niekoľko desaťročí mizne vzácny genofond starých a krajových odrôd ovocných drevín. Zvrátiť tento trend môžu aj školy, ktoré si odrody budú sadiť a pestovať na svojich dvoroch," približuje koordinátorka projektu Andrea Uherková zo združenia Živica. Projekt podľa nej zároveň reaguje aj na trend pestovania moderných odrôd a ochudobňovania sortimentu v obchodoch. "Prichádzame nielen o samotné odrody, ale najmä o pestrosť ich chutí, využitia a tradícií," hovorí Uherková. Preto je potrebné ukázať mladej generácii význam ochrany a zmysel vysádzania a využívania.

"V súčasnosti nájdeme na pultoch obchodov šesť až sedem moderných odrôd jabloní, ktoré chutia veľmi podobne. V krajine sa však nachádzajú stovky odrôd s rôznymi chuťami – sladké, kyslé či korenisté, dokonca vieme nájsť jablká, ktoré chutia ako ananás či banán," podotýka Bruno Jakubec z Fakulty ekológie a environmentalistiky vo Zvolene, ktorá je odborným garantom projektu.

Cieľom projektu je zachovanie starých a krajových odrôd v regiónoch a zároveň vzdelávanie v témach priamo súvisiacich so starostlivosťou o tieto ovocné dreviny. Školy chcú motivovať tiež pri využívaní ovocných sadov vo výučbe. Projekt podporuje aj Nadácia Tesco.