Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Prvé výsledky tureckých volieb naznačujú víťazstvo Erdogana

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo volebnej miestnosti. Foto: TASR/AP

Druhým v poradí je hlavný vyzývateľ Erdogana Muharrem Ince.

Istanbul 24. júna (TASR) - Súčasný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa vyhlásil za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v krajine.Urobil tak na základe zatiaľ neoficiálnych výsledkov, informovala agentúra AP.

Druhým v poradí je jeho hlavný vyzývateľ Muharrem Ince. Informovala o tom agentúra Anadolu.

Aby sa Erdogan vyhol druhému kolu prezidentských volieb, musí získať aspoň 50 percent hlasov. Prípadné druhé kolo prezidentských volieb v Turecku je naplánované na 8. júla.

Turecká opozícia označila volebné výsledky v prospech Erdogana za manipuláciu

Turecká Republikánska ľudová strana (CHP), ktorá je najväčšou opozičnou silou v krajine, odmietla ako "manipuláciu" čiastkové výsledky prezidentských volieb.

Podľa údajov, ktoré má táto CHP k dispozícii, podpora Erdogana vo voľbách v žiadnej chvíli nepresiahla 48 percent, uviedol podľa agentúry DPA pred novinármi v Ankare stranícky hovorca Bülent Tezcan. "Je to úplne otvorená manipulácia," dodal na margo výsledkov zverejnených štátnou tlačovou agentúrou Anadolu.

Na základe uvedených výsledkov, ktoré majú zodpovedať stavu po zrátaní takmer 70 percent odovzdaných hlasov, sa zisk Erdogana pohybuje aktuálne na úrovni 55,2 percenta, čo by v prípade potvrdenia znamenalo jeho zvolenie v prvom kole volieb. Kandidát CHP Muharrem Ince je druhým v poradí so ziskom 29,2 percenta. Náskok Erdogana sa však s pribúdajúcim podielom zrátaných hlasov znižuje.

Tezcan vyzval volebných pozorovateľov, aby zostali na svojich miestach až do úplného konca zrátavania. Občania by sa podľa neho mali zhromaždiť pred sídlom ústrednej volebnej komisie v Ankare a vydržať tam až do rána.

Samotný opozičný prezidentský kandidát Ince vyjadril presvedčenie, že voľby hlavy štátu budú pokračovať druhým kolom.

Agentúru Anadolu obvinila z manipulácie volebných výsledkov aj prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP). Jej vyhlásenie sa však týka súbežných parlamentných volieb, v ktorých sa snaží prekonať desaťpercentnú hranicu ako podmienku vstupu do parlamentu.

Mimoriadny termín volieb

Voľby v Turecku sa mali pôvodne konať až v novembri 2019. Erdogan však pri oznamovaní zmeny termínu vyhlásil, že takýto krok je potrebný pre rýchle zavedenie nového prezidentského systému v Turecku, aby bolo možné zvládnuť výzvy, ktoré pred krajinou stoja. Systém sústreďujúci viac právomocí do rúk prezidenta schválili Turci tesnou väčšinou vo vlaňajšom referende o zmenách v ústave.

Erdogan sľúbil, že po prezidentských i parlamentných voľbách už nebude predĺžený výnimočný stav, ktorý v Turecku platí od pokusu o štátny prevrat z júla 2016. Zároveň varoval, že ak sa znovu objaví teroristická hrozba, výnimočný stav môže byť kedykoľvek v krajine opäť vyhlásený.

Výnimočný stav vyprší 19. júla o 1.00 h miestneho času (18. júla o 23.00 h SELČ).