Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Prvovoliči informácie o kandidátoch hľadali najmä na internete

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Informácie na internete aj diskusné relácie ovplyvnili rozhodnutie 18-ročnej Márie zo Zvolena. Ján z Košíc uviedol, že voliť v prvom kole nepôjde, pretože sa nevedel rozhodnúť, koho by si vybral.

Bratislava 16. marca (TASR) – Možnosť prvýkrát pristúpiť k volebným urnám má v sobotu počas prvého kola prezidentských volieb podľa informácií zo Štatistického úradu SR viac ako 17.500 mladých ľudí. Viacerí pre TASR uviedli, že voliť pôjdu, pričom informácie o kandidátoch hľadali najmä na internete. Zároveň potvrdili, že im pri rozhodovaní, komu odovzdajú svoj hlas, pomáhali aj starší priatelia alebo rodičia.

"Pôjdem voliť, pretože mi nie je ľahostajné, kto bude prezidentom. Každý hlas je dôležitý," povedala pre TASR 18-ročná Veronika z obce Horné Srnie v okrese Trenčín. Svoj hlas v sobotu odovzdá aj 20-ročný Miroslav z Bratislavy, ktorý k volebným urnám pristúpi tiež prvýkrát. Pri posledných komunálnych voľbách, ktoré boli na jeseň 2019, voliť nebol, pretože bol odcestovaný. "Považujem to za základné právo, ktoré chcem využiť. Je to spôsob, ako niečo v krajine zmeniť a podieľať sa pritom na výkone moci. O kandidátovi, ktorého pôjdem voliť, som sa dozvedel z internetu, z veľkej časti aj z webových stránok denníkov, ale aj z kampaní kandidátov, od priateľov či z bilbordov," povedal Miroslav.

Voliť v obidvoch kolách prezidentských volieb sa chystá aj 18-ročná Eva z Trenčianskej Turnej. "Je to pre mňa ten najľahší spôsob, ako môžem zasiahnuť do politiky, a tým zmeniť náš štát k lepšiemu. Síce sa o politiku nezaujímam, ale teraz pred voľbami som si niečo o potenciálnych prezidentoch prečítala," povedala Eva s tým, že pri rozhodovaní jej pomáhal aj kamarát. Voliť pôjde aj 18-ročný Petr z Bratislavy, ktorý si nemyslí, že "samotný akt voľby je kľúčový". Vníma ho iba ako povinnosť vyjadrenia svojho postoja, pretože „jeden hlas má veľmi malú váhu". Za kľúčovú považuje debatu o voľbách. Informácie o kandidátoch zbieral nielen z internetu, ale aj od svojich známych, s ktorými o nich diskutoval.

Marek z Popradu, ktorý mal nedávno 18 rokov, poznamenal, že informácie o prezidentských kandidátoch veľmi nevyhľadával. Ak si niečo pozrel, bolo to najmä na internete. Pri rozhodovaní mu podľa jeho slov pomohli aj rodičia a starší kamaráti. Informácie o kandidátoch na internete, ale aj diskusné relácie ovplyvnili rozhodnutie 18-ročnej Márie zo Zvolena. Ján z Košíc uviedol, že voliť v prvom kole nepôjde, pretože sa nevedel rozhodnúť, koho by si vybral. "Svoju možnosť využijem pravdepodobne až v druhom kole," uzavrel.