Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia

R. Kaliňák: Premiér P. Pellegrini by nemal prijať demisiu M. Lajčáka

Na snímke poslanec NR SR a člen predsedníctva strany Smer-SD a bývalý minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR - Michal Svítok

Kaliňák odmieta, že by Smer-SD svojím odmietavým postojom ku globálnemu paktu Lajčáka z funkcie vyštval.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Ak minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) skutočne podá demisiu, premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) by ju nemal prijať. Želá si to podpredseda Smeru-SD a exminister vnútra Robert Kaliňák.

"Mal by sa s ním o tom porozprávať. Osobne si myslím, že parlamentné uznesenie ku Globálnemu paktu OSN o migrácii nenapĺňalo tie kritéria na jeho odchod z funkcie. Situácia sa vyeskalovala zbytočne," uviedol Kaliňák, podľa ktorého Lajčák má svoje miesto na ministerstve zahraničných vecí a malo by to tak aj ostať.

Kaliňák odmieta, že by Smer-SD svojím odmietavým postojom ku globálnemu paktu Lajčáka z funkcie vyštval. "Od roku 2015 máme jeden a ten istý postoj k migrácii, nič nie je vypočítateľnejšie v Smere-SD ako toto. Bolo to predvídateľné," odkázal.

O prípadnom nástupcovi Lajčáka špekulovať nechcel. "Neviem, že by som sa niekedy venoval odpovediam na hypotetické otázky," dodal Kaliňák.

Lajčák sa v nadväznosti na štvrtkové prijatie uznesenia NR SR o Globálnom pakte OSN o migrácii rozhodol podať demisiu. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Boris Gandel.