Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

R. Sulík: Minister T. Borec má dobrú povesť, ale mlčí

Richard Sulík Foto: TASR

Sulíkovi sa nepozdáva ani rýchlosť, s akou prezident Ivan Gašparovič vymenoval Harabina z pozície ministra spravodlivosti (vtedy nominant ĽS-HZDS) za predsedu NS.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) má dobrú povesť, nemá žiadne kauzy, je vnímaný ako odborník a bez problémov by sa hodil aj do slušnej vlády. V dnešnej rozprave k Správe o základných otázkach justície, ktorú predložil Borec, to povedal líder SaS Richard Sulík.

Zlo však podľa neho robia ľudia, ktorí mlčia. "A to ste aj vy, pán Borec. Robíte štafáž vláde, ktorej chýba česť a morálka, a tým ju legitimizujete. Malé nepekné kompromisy vám však pomaly a nebadane ničia vašu povesť," odkázal ministrovi.

Za najväčší personálny problém v slovenskej justícii však Sulík považuje osobu predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR a šéfa Súdnej rady SR Štefana Harabina, ktorý viackrát prešiel z exekutívy do justície a naopak. "Kľúčom je Súdna rada. Ten, kto dokáže ovplyvniť jej zloženie, drží v rukách justíciu," myslí si Sulík a poukázal na to, že Harabin vytvoril orgán, ktorý ho neskôr zvolil za predsedu NS.



Sulíkovi sa nepozdáva ani rýchlosť, s akou prezident Ivan Gašparovič vymenoval Harabina z pozície ministra spravodlivosti (vtedy nominant ĽS-HZDS) za predsedu NS. "Urobil to do 24 hodín, kým Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora nevymenoval dodnes," zdôraznil Sulík.