Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia

R.KALIŇÁK: Glváčovo meno je novinárska špekulácia, aj keď logická

Šéf Smeru-SD, Robert Fico, potvrdil v relácii Na telo TV Markíza mená Kaliňáka, Lajčáka, Maďariča a Kažimíra.

Bratislava 18. marca (TASR) - Nominácia predsedu bratislavskej organizácie Smeru-SD Martina Glváča na post šéfa rezortu spravodlivosti je čistá novinárska špekulácia, aj keď je logická, keďže Glváč bol v minulosti v Smere-SD tieňovým ministrom spravodlivosti. "Aj v tomto prípade platí, že žiadna nominácia nebola vykonaná a už vôbec na tom neexistuje na žiadnom stupni riadenia Smeru-SD akákoľvek dohoda. Je to čistá špekulácia, ktorú urobili médiá," povedal v dnešnej diskusnej relácii STV O päť minút dvanásť podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák.

"Tá úvaha je jednoduchá, ja jej rozumiem. Bratislavský kraj bol naozaj úspešný. Prvýkrát v Bratislave Smer-SD vyhral. Na čele bratislavskej organizácie je Martin Glváč, ktorý má právnické vzdelanie a kedysi bol tieňovým ministrom spravodlivosti. Ale nemôžem to potvrdiť, lebo žiadna z nominácií zatiaľ vykonaná nebola," doplnil Kaliňák. "Žiadne meno sme k žiadnej kolónke ministerstva zatiaľ nepriradili," zdôraznil s tým, že pomerne blízko k rozhodnutiu sú ľavičiari v prípade jeho nominácie na post ministra vnútra, prípadne nominácie Mareka Maďariča do rezortu kultúry a Petra Kažimíra do rezortu financií. Favoritom na zaujatie funkcie ministra zahraničných vecí je Miroslav Lajčák, ktorý ju vo vláde Smeru-SD už raz zastával.

Mená Kaliňáka, Lajčáka, Maďariča a Kažimíra v relácii Na telo TV Markíza potvrdil aj šéf Smeru-SD Robert Fico. Inak je to však v prípade Glváča. "Meno, o ktorom teraz hovoríte, je kvalitné meno, ale tým ho nepotvrdzujem," povedal líder Smeru-SD s tým, že nebude komentovať ani ďalšie špekulácie o vládnych nomináciách.

Na margo výhrad voči Glváčovým podnikateľským prepojeniam však zdôraznil, že on nebude z nominácií nikoho vylučovať len preto, že sa niekedy s niekým stretol. "Slovensko je malá krajina," pripomenul líder ľavičiarov. Aj podpredseda Smeru-SD Kaliňák sa Glváča zastal. "Každé meno, ktoré sa objaví, bude podrobované tvrdej kritike," reagoval na poznámku moderátorky STV, že voči Glváčovi sa v médiách ozvali samotní členovia Smeru-SD.

Podpredseda KDH Daniel Lipšic v O päť minút dvanásť potvrdil, že uvažuje o kandidatúre na predsedu strany. "Pristupujem k tomu s veľkou mierou pokory. Nemôže to byť len o jednej osobe a mojom rozhodnutí. Jedna z tých vecí je, či budem môcť byť prínosom pre popularitu KDH," vyhlásil Lipšic. KDH malo podľa neho v súčasných voľbách historickú šancu výraznejšie prekročiť hranicu ôsmich percent, ktoré sú pre hnutie v posledných niekoľkých voľbách typické. "Všetky prieskumy hovorili, že druhý hlas voličov SDKÚ-DS je pre KDH. SDKÚ-DS stratila veľké množstvo hlasov, ale my sme z nich získali len malú časť," vysvetlil Lipšic, podľa ktorého by strana mala svoje posolstvá komunikovať efektívnejšie. Snem KDH je avizovaný na september a Lipšic bude podľa vlastných slov ešte citlivo zvažovať, ako sa nakoniec rozhodne. "Pre mňa to bude jedno z najťažších životných rozhodnutí," uzavrel.

Lipšic zároveň odmietol, že by prioritou KDH po týchto voľbách bola koalícia so Smerom-SD. S takýmto variantom sa podľa neho počítalo len v prípade, že by na Slovensku inak nebolo možné zostaviť vládu. "Bolo to rýchle jednoznačné rozhodnutie bez akejkoľvek polemiky. Ďalšia strana by bola len príveskom Smeru-SD. Polemiky a úvahy, že by išlo KDH so Smerom-SD, boli skôr novinárske špekulácie," komentoval rozhodnutie KDH odísť do opozície.

Čo sa týka aktuálnych rokovaní o rozdelení parlamentných funkcií pre opozíciu, Lipšic jednoznačne podporil nárok Obyčajných ľudí Igora Matoviča na jedno kreslo podpredsedu parlamentu. "Môžem mať veľa výhrad voči pánovi Matovičovi, ale má viac percent ako Most - Híd. Bolo by nedôstojné, ak by o týchto miestach nakoniec rozhodol Smer-SD," povedal Lipšic, podľa ktorého si opozičné strany aj doteraz delili pozície podľa počtu získaných hlasov. Kaliňák reagoval, že Smer-SD bude rešpektovať dohodu opozície, ak k nej príde. Zároveň ale naznačil, že žiadna tradícia, podľa ktorej by mal úplný parlamentný nováčik získať hneď kreslo podpredsedu Národnej rady (NR) SR, neexistuje.

"Začalo to menom, ktoré by asi nikto neočakával a vyzerá to zvláštne. Ale tvrdím, že je dôležité robiť obvinenia, ktoré majú reálny základ a majú šancu skončiť na súde," komentoval Kaliňák obvinenie Pavla Ruska v súvislosti s kauzou Gorila. Zároveň ale ubezpečil, že on určite nebude nijakým spôsobom zasahovať do vyšetrovania. "Pán Rusko určite nie je posledný obvinený," reagoval Lipšic, podľa ktorého vyšetrovateľ vznáša obvinenie vtedy, keď naň nazbiera dosť dôkazov. To neznamená, že prvý obvinený musí byť zároveň kľúčovou osobou nejakej kauzy.