Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Rusko hrozí, že nezaplatí celý príspevok do rozpočtu OPCW na rok 2019

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry Interfax o tom v stredu informoval stály predstaviteľ Ruska pri OPCW, veľvyslanec v Holandsku Aleksandr Šuľgin.

Moskva 9. januára (TASR) - Rusko nepodporuje návrh, aby Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) rozšírila svoj doterajší mandát a preto nezaplatí príspevok do osobitného fondu určeného na vytvorenie mechanizmu na identifikáciu osôb podozrivých z použitia chemických zbraní. Podľa agentúry Interfax o tom v stredu informoval stály predstaviteľ Ruska pri OPCW, veľvyslanec v Holandsku Aleksandr Šuľgin.

Šuľgin súčasne v rozhovore pre ruský denník Izvestija vyjadril nádej, že rovnako sa zachovajú aj "najbližší partneri" Ruska.

"My sa vôbec netajíme tým, že Západom vnucovaný príspevok platiť nebudeme a veríme, že rovnako budú postupovať aj naši najbližší partneri," uviedol Šuľgin.

Spresnil, že spomínaný fond mal vzniknúť na základe prebytku rozpočte OPCW za rok 2016. Rusko s tým však nesúhlasí a žiada, aby mu OPCW vrátilo jeho podiel na prebytku. Moskva súčasne hrozí, že ak OPCW tejto požiadavke nevyhovie, zníži o danú sumu svoj príspevok do rozpočtu OPCW na rok 2019.

Šuľgin v rozhovore poukázal aj na fakt, že v júni 2018 s rozšírením mandátu OPCW súhlasilo 82 krajín, kým v novembri to bolo už 99 z celkovo 193 členských štátov. Ruský diplomat ako príčinu tohto javu uviedol "bezprecedentnú dezinformačnú kampaň a tlak, ktoré vyvíjali naši západní oponenti", pričom spomenul USA a ich spojencov v NATO.

Za "otvorenú lož" Šuľgin označil tvrdenia diplomatov týchto štátov, ktorí počas rokovaní s rezortmi diplomacií členských štátov OPCW "otvorene klamali", že Rusko chce OPCW pripraviť o rozpočet. V tejto súvislosti poukázal na to, že Rusko a jeho spojenci boli za prijatie vyváženého rozpočtu bez vyčlenenia sumy na vytvorenie spomínaného mechanizmu. Jeho vznik podľa Moskvy nie je v súlade s mandátom OPCW a navyše zasahuje do výlučných kompetencií Bezpečnostnej rady OSN.