Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

SaS: Rekreačné poukazy by mali byť dobrovoľným benefitom

Na archívnej snímke predstavitelia SaS. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Povinné preplácanie poukazov podľa SaS nezohľadňuje ekonomickú situáciu zamestnávateľov vrátane škôl, jaslí, škôlok, zdravotníckych zariadení.

Bratislava 1. augusta (TASR) – Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) odmietla návrh Slovenskej národnej strany (SNS) na zavedenie rekreačných poukazov pre podniky s menej ako 50 zamestnancami. Povinné preplácanie poukazov podľa SaS nezohľadňuje ekonomickú situáciu zamestnávateľov vrátane škôl, jaslí, škôlok, zdravotníckych zariadení.

"Strana SaS z toho robí záver, že funkcionári SNS už chápu, čo je diskriminácia, ale stále nechápu, že rekreačné poukazy by mali byť dobrovoľným benefitom firiem pre svojich zamestnancov, ktorý štát uznáva ako daňovo oprávnený náklad," zhodnotila návrh SNS podpredsedníčka strany SaS Jana Kiššová.

Člen Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Radoslav Pavelka si myslí, že SNS nechce pochopiť, že Slovensko má trhovú ekonomiku a firmy fungujú v domácom i medzinárodnom konkurenčnom prostredí. "Štát ich nesmie zaťažovať vedľajšími nákladmi len preto, lebo jedna koaličná strana sa potrebuje vyhrabať zo škandálov, ktoré si sama spôsobila," povedal. Firmy podľa Pavelku najlepšie vedia, čo majú robiť, aby si udržali svojich zamestnancov.

Poslanec za SaS Branislav Gröhling sa obáva, že pokiaľ budú zamestnávatelia s menšou ekonomickou silou alebo horšími hospodárskymi výsledkami povinní preplácať rekreačné poukazy, budú šetriť peniaze napríklad na odmenách.

Liberáli tiež očakávajú, že Ministerstvo financií SR a príslušné rezorty vyčíslia, aký bude mať návrh SNS dosah na štátny rozpočet.