Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Saudská Arábia pripravuje v Londýne ženskú olympijskú premiéru

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ženská olympijská premiéra je horúcou témou, ktorú však v posledných dňoch v Saudskej Arábii zatienila smrť korunného princa Nayefa.

Londýn 25. júna (TASR) - Všetko nasvedčuje tomu, že Saudská Arábia opustí už len skromný zoznam krajín, ktoré na olympiáde nemali nikdy v histórii ženskú reprezentantku. Funkcionári zo saudskoarabského kráľovstva už naznačili, že v Londýne by mohli absolvovať olympijskú premiéru džudistky a atlétky.

Saudská Arábia patrí medzi silno konzervatívne moslimské krajiny, ktorá rovnako ako napríklad Katar a Brunei nemali nikdy na športovom sviatku pod piatimi kruhmi svoju olympioničku. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) potvrdil, že rokovania pokračujú.

Ženská olympijská premiéra je horúcou témou, ktorú však v posledných dňoch v Saudskej Arábii zatienila smrť korunného princa Nayefa. "Saudskoarabské kráľovstvo sa teší, že môže doplniť nomináciu pre OH 2012 v Londýne o športovkyne, ktoré majú možnosť podľa národného olympijského výboru sa kvalifikovať na olympiádu," uvádza sa vo vyhlásení Veľvyslanectva Saudskej Arábie v anglickej metropole.

Optimizmus ohľadom ženskej účasti na olympiáde zo Saudskej Arábie prejavil aj šéf MOV Jacques Rogge. Okolo 204 národných olympijských výborov avizovali svoju účasť v Londýne, kde sa predstaví okolo 10.500 športovcov.