Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Saviano označil Salviniho za ministra podsvetia, ten ho žaluje

Na snímke Matteo Salvini. Foto: TASR/AP

Minister Salvini je v novej talianskej populistickej vláde zástancom tvrdej politiky voči migrantom, vyzývajúcim na odklon utečeneckých lodí od talianskych prístavov i deportácie.

Rím 21. júla (TASR) - Taliansky minister vnútra a predseda pravicovej strany Liga Severu (LN) Matteo Salvini zažaloval podľa vlastných slov prominentného talianskeho spisovateľa a novinára Roberta Saviana za urážku na cti. Tej sa mal spisovateľ dopustiť svojim utorňajším príspevkom na Twitteri o nedávnom úmrtí migrantov v Stredozemnom mori, v ktorom Salviniho nazval "ministrom podsvetia", informovala v piatok spravodajská stanica BBC.

"Prijímam všetku kritiku, nikomu však nedovolím hovoriť, že pomáham mafii," reagoval na označenie vo štvrtok večer Salvini.

Saviano sa v roku 2006 stal známym a vyslúžil si medzinárodné uznanie bestsellerom Gomora, v ktorom približoval mafiánske praktiky neapolskej mafie známej ako Camorra. Mafia ho po vydaní románu odsúdila na smrť a spisovateľ odvtedy žije pod neustálou policajnou ochranou, ako i hrozbou útoku na svoju osobu.

Minister Salvini však ešte minulý mesiac naznačil, že túto ochranu by mu v budúcnosti mohli odobrať, priblížila BBC.

Príspevok, ktorý spisovateľ na Twitteri zverejnil, sa týkal nedávneho úmrtia migrantov. Tých podľa španielskej charitatívnej organizácie ponechala líbyjská pobrežná stráž v Stredozemnom mori napospas osudu. Organizácia zároveň obvinila Taliansko z toho, že Líbyu podporilo; obe krajiny obvinenia popreli.

Saviano v súvislosti so zmieneným utopením zverejnil na Twitteri video zachytávajúce dvojicu mŕtvych migrantov, ženu i dieťa, a spýtal sa, "koľko potešenia" má z tejto správy minister vnútra.

Minister Salvini je v novej talianskej populistickej vláde zástancom tvrdej politiky voči migrantom, vyzývajúcim na odklon utečeneckých lodí od talianskych prístavov i deportácie.