Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Schäuble na výročie Elyzejskej zmluvy rečnil o spoločnej zodpovednosti

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble,
archívna snímka.
Foto: TASR/AP/Markus Schreiber

Nemecký a následne i francúzsky parlament pri príležitosti pondelkového výročia odhlasovali uznesenia vyzývajúce na zintenzívnenie dvojstrannej spolupráce oboch krajín.

Paríž 22. januára (TASR) - Francúzsko a Nemecko nesú osobitnú zodpovednosť za Európu. Predseda nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) Wolfgang Schäuble to povedal v pondelok počas vystúpenia na pôde francúzskeho Národného zhromaždenia v Paríži pri príležitosti 55. výročia podpisu tzv. Elyzejskej zmluvy, ktorá vytvorila základ pre súčasné francúzsko-nemecké priateľstvo.

"Ako Nemci a Francúzi chceme napredovať," citovala Schäubleho vyjadrenie vo francúzštine agentúra DPA. Podľa šéfa Bundestagu sa budú spoločné úlohy týkať vytvorenia nemecko-francúzskeho hospodárskeho priestoru a "veľkých tém budúcnosti", ako sú ochrana klímy, energetika alebo digitálna spoločnosť.

Výročie podpisu Elyzejskej zmluvy si v pondelok pripomenuli parlamenty v Berlíne i Paríži, ako však upozornila DPA, oslavám sa však tentoraz nevyhli kontroverzie.

Francúzski poslanci privítali Schäubleho v priestoroch dolnej komory parlamentu veľkým aplauzom, predsedníčka pravicovo-populistickej strany Národný front Marine Le Penová však zostala demonštratívne sedieť. Ešte pred zasadnutím opäť kritizovala Európsku úniu, z ktorej má prospech "takmer výhradne Nemecko".

Na mimoriadnej schôdzi nemeckého Spolkového snemu, ktorej účastníkmi boli aj poslanci francúzskeho Národného zhromaždenia, zase Schäubleho náprotivok Francois de Rugy vyvolal odmietavú reakciu pravicových populistov z Alternatívy pre Nemecko varovaním, že "populizmus a nacionalistické hnutia ohrozujú všetky európske národy". Šéf parlamentnej frakcie tejto strany Alexander Gauland tiež povedal, že náklady na oslavy tohto výročia sú neodôvodnené.

Nemecký a následne i francúzsky parlament pri príležitosti pondelkového výročia odhlasovali uznesenia vyzývajúce na zintenzívnenie dvojstrannej spolupráce oboch krajín.

Tzv. Elyzejskú zmluvu podpísali v Elyzejskom paláci v Paríži 22. januára 1963 vtedajší francúzsky prezident Charles de Gaulle a nemecký kancelár Konrad Adenauer. Dokument sa stal základom zbližovania oboch niekdajších nepriateľov v dvoch svetových konfliktoch. Zmluva zaviazala vlády oboch krajín ku konzultáciám o všetkých dôležitých otázkach zahraničnej, bezpečnostnej, mládežníckej a kultúrnej politiky. Navyše predpokladala pravidelné stretnutia predstaviteľov Francúzska a Nemecka na vládnej úrovni.