Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Slováci minú v lete na zábavu priemerne 144 eur mesačne

Ilustračné foto Foto: TASR/Mária Ďurčeková

V lete na zábavu neminie ani euro len 8 % ľudí, počas roka dokáže zábave odolať 13 %.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Slováci minú v lete na zábavu priemerne 144 eur mesačne, čo je viac ako dvojnásobok toho, čo míňajú v iných obdobiach roka. V lete sa znižuje aj počet tých, ktorí dokážu zábave odolať a neminúť na ňu vôbec nič.

V lete na zábavu neminie ani euro len 8 % ľudí, počas roka dokáže zábave odolať 13 %. So zábavou do 50 eur sa zmestí v lete 27 % Slovákov, v iných mesiacoch až 50 %. Čísla vyplynuli z telefonického prieskumu, ktorý pre Prima banku zrealizovala agentúra 2muse.

Naopak, viac ako 100 eur mesačne počas letných mesiacov minie až 39 % Slovákov. Niektorí respondenti dokonca uviedli, že v lete na bežné voľnočasové aktivity minú až 1000 eur mesačne. Tieto sumy nezahŕňajú výdavky na letnú dovolenku, ide len o každodenné aktivity.

Podľa Mareka Tomeša, špecialistu na prieskumy Prima banky, v lete stúpajú predovšetkým výdavky na kúpaliská a rôzne výlety, ale viac nechávame aj v kaviarňach, baroch a reštauráciách. Zaujímavé je, že napriek tomu, že v lete môžeme viac času tráviť vonku, výdavky na kino neklesajú a sú stabilné počas celého roka.

Druhom zábavy, na ktorý Slováci míňajú najviac peňazí je šport (26 %), na 2. mieste je posedenie s priateľmi, kávičkovanie, prípadne zábava v baroch a na diskotékach (14 %), na 3. mieste krátkodobé výlety (11 %). Obľúbené sú aj kúpaliská, kultúrne podujatia či hudobné festivaly.

"Je zaujímavé porovnanie medzi mužmi a ženami. Obe pohlavia síce najčastejšie míňajú prostriedky na šport, avšak u žien je toto percento len polovičné v porovnaní s mužmi (muži 35 %, ženy 17 %). Muži sa chodia v porovnaní so ženami častejšie zabávať s priateľmi do podnikov, ženy však nad mužmi s prehľadom vyhrávajú v míňaní peňazí na kultúru či wellness," povedal Tomeš.

Uvedené čísla prieskumu hovoria o tohtoročnom lete. Takmer 40 % respondentov však uviedlo, že tento rok míňajú na zábavu menej ako vlani. Výdavky na voľný čas znižovali najmä ľudia z menších miest mimo západného Slovenska, čo môže súvisieť jednak s lepšími možnosťami voľnočasových aktivít v tomto regióne, ale tiež s nižším ohrozením stúpajúcou nezamestnanosťou.