Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

So zákonom o osobitnom odvode obchodných reťazcov nesúhlasia SaS a KDH

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa KDH poškodí mimoriadny odvod všetkých občanov. Na jednej strane sa zvýšia ceny potravín a na druhej strane takto vybraté peniaze neskončia v rukách slovenských výrobcov.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Na schválený zákon o osobitnom odvode obchodných reťazcov reagovali negatívne opozičná strana SaS a mimoparlamentné KDH. Zákon odporuje ochrane a podpore hospodárskej súťaže, ktorú požadujú od vládnych autorít slovenské i európske zákony, uviedla v piatok podpredsedníčka SaS Jana Kiššová. Podľa europoslanca Ivana Štefanca (KDH) by mal štát vytvárať podmienky pre spravodlivé prideľovanie dotácií malým farmárom a zlepšovanie podnikateľského prostredia.

Poslanci vládnej koalície, osobitne zo SNS, svojimi pozmeňovacími návrhmi vytvorili neprehľadnú štruktúru výnimiek, len aby zaťažili odvodom niekoľko málo zahraničných reťazcov a oslobodili od neho domáce firmy, mieni Kiššová. Odborníčka liberálov pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová uviedla, že občania budú platiť zvýšené ceny tovarov. SaS očakáva, že prezident SR Andrej Kiska vráti tento zákon.

Podľa KDH poškodí mimoriadny odvod všetkých občanov. Na jednej strane sa zvýšia ceny potravín a na druhej strane takto vybraté peniaze neskončia v rukách slovenských výrobcov. Päťčlennú rodinu bude táto daň stáť ročne 100 eur, tvrdí europoslanec Štefanec. „Nie je možné veriť, že SNS má skutočný záujem na tom, aby reťazce prosperovali a zásobovali Slovensko kvalitnými potravinami,“ uzavrel .

Obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku budú od budúceho roka platiť osobitný odvod vo výške 2,5 % z čistého obratu. Odvod sa bude vzťahovať iba na reťazce, pri ktorých minimálne 25 % obratu pochádza z predaja potravín konečnému spotrebiteľovi. Čistý výnos z osobitného odvodu by mal byť 87 miliónov eur. Financie z neho majú slúžiť najmä na odbyt poľnohospodárskych produktov a výrobkov, analýzy, prieskumy, výstavy a prezentácie súvisiace s odbytom poľnohospodárskych produktov a výrobkov.