Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Sýrske vládne sily znova mohutne útočili na Východnú Ghútu

Na snímke dym po náletoch sýrskych vládnych síl a ich spojencov v oblasti Východná Ghúta na okraji metropoly Damask 23. februára 2018. Foto: TASR/AP

V noci na sobotu odpálili podľa SOHR najmenej 140 rakiet na rôzne časti na okraji sýrskeho hlavného mesta Damask.

Káhira 24. februára (TASR) - Sýrske vládne sily podnikli desiatky raketových a leteckých útokov na obliehanú, povstalcami kontrolovanú oblasť Východná Ghúta od piatkového neskorého večera, keď Bezpečnostná rada OSN odložila hlasovanie o možnom prímerí v Sýrii. Informovalo o tom v sobotu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

V noci na sobotu odpálili podľa tejto monitorovacej skupiny najmenej 140 rakiet na rôzne časti Východnej Ghúty, ktorá leží na okraji sýrskeho hlavného mesta Damask.

Armádne lietadlá nadránom vykonali na povstalcami ovládaných damaských predmestiach sériu náletov. V jednom z miest Východnej Ghúty pri nich zahynuli najmenej traja civilisti a 12 ďalších utrpelo zranenia, uviedol šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán pre agentúru DPA.

Najnovšími úmrtiami sa počet civilistov zabitých počas útokov vládnych síl na Východnú Ghútu od minulej nedele zvýšil na 474, vyplýva z odhadov centra.

Ozbrojené sily režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada zintenzívnili v uplynulých týždňov útoky na túto poslednú povstaleckú baštu neďaleko Damasku, ktoré podľa humanitárnych skupín patria k najtvrdším a najtragickejším operáciám za sedem rokov trvania vojny v Sýrii.