Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Spoločnosť Yandex predstavila svoj prvý smartfón

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoločnosť stojaca za najpoužívanejším internetovým vyhľadávačom v Rusku a celom postsovietskom regióne sa nedávno diverzifikovala s cieľom obrániť svoj trhový podiel voči Googlu.

Moskva 5. decembra (TASR) - Ruský internetový gigant Yandex v stredu predstavil svoj prvý smartfón. Ide o veľmi očakávaný posun tejto značky do hardvéru, ktorý stavia na obľúbených užívateľských aplikáciách.

Spoločnosť stojaca za najpoužívanejším internetovým vyhľadávačom v Rusku a celom postsovietskom regióne sa nedávno diverzifikovala s cieľom obrániť svoj trhový podiel voči Googlu. Rovnako ako jeho americký rival vytvorila rad obľúbených aplikácií pre služby od privolávania taxíkov po objednávky jedla, informuje tlačová agentúra AFP.

Nové zariadenie nazvané Yandex.Phone sa v Rusku a online začne predávať vo štvrtok za cenu 17.990 rubľov (237 eur), čo je menej ako cena podobných telefónov od konkurenčných značiek Apple či Samsung, a bude pracovať so systémom Android. Zatiaľ čo dizajn smartfónu bol vytvorený v Rusku, zariadenie sa bude vyrábať v Číne.

Rozličné aplikácie Yandexu na platbu, hudbu, mapy atď. sú na smartfóne vopred nainštalované. Zariadenie sa bude predávať spolu s reproduktorom Alisa, ktorý využíva umelú inteligenciu a je podobný systému Alexa od firmy Amazon.

Yandex začal pôsobiť v 90. rokoch ako vyhľadávacia služba a rozšíril sa do všetkých oblastí ruského internetu.

Yandex.Phone nie je úplne prvým smartfónom vyvinutým ruskou spoločnosťou; v roku 2013 sa dostal na trh YotaPhone od spoločnosti Yota, ktorý sa však nestretol s komerčným úspechom.

Tentoraz má spoločnosť prichádzajúca s novým smartfónom omnoho väčší vplyv. Značka Yandex je totiž registrovaná na newyorskej burze a je vychýrená pre svoje kreatívne nadanie.