Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Agentúra EÚ pre základné práva: Černosi sú diskriminovaní v celej EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Približne 45 percent Európanov afrického pôvodu žije v preplnených príbytkoch, pričom len 17 percent z nich nehnuteľnosť aj vlastní.

Viedeň 28. novembra (TASR) - Černosi čelia v celej Európskej únii rozsiahlej diskriminácii. Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu zverejnila Agentúra EÚ pre základné práva (FRA).

V správe sa tiež uvádza, že Európania afrického pôvodu majú horšie podmienky bývania, sťažený prístup k zamestnaniu, na verejnosti sú mnohí terčom rasovo motivovaného obťažovania a častejšie bývajú preverovaní políciou.

Obzvlášť zraniteľnú skupinu tvoria mladí černosi, ktorí sa často stávajú obeťami diskriminácie na pracovisku, ako aj na trhu práce. Až 76 percent z nich nemá zamestnanie, nechodí do školy a nezúčastňuje sa na nijakom odbornom výcviku. V rámci celej populácie je v krajinách EÚ takýchto mladých ľudí len osem percent.

Približne 45 percent Európanov afrického pôvodu žije v preplnených príbytkoch, pričom len 17 percent z nich nehnuteľnosť aj vlastní. Až 70 percent všeobecnej populácie svoje obydlie aj vlastní a len 15 percent z nej žije v nevyhovujúcich podmienkach.

Takmer jeden z piatich Európanov afrického pôvodu uviedol, že sa za posledných päť rokov stal aspoň raz obeťou rasovo motivovaného obťažovania. Až 24 percent z nich za rovnaké časové obdobie kontrolovala polícia.

Správa FRA bola vypracovaná na základe hromadného prieskumu uskutočneného v 12 krajinách EÚ, na ktorom sa zúčastnilo 25.500 respondentov z rodín prisťahovalcov alebo etnických menšín, vrátane 6000 osôb afrického pôvodu.